Moet ik aangifte doen van mijn verloren en verlopen ID-kaart?

Mijn ID-Kaart liep 15 juli af, maar ik ben ondertussen mijn portemonnee verloren, waar deze, alsmede mijn rijbewijs dus in zat. Ik ben al bij het naburige politiekorps geweest (onze gemeente zat die betreffende dag dicht), en heb en nummer meegekregen. Moet ik nu eerst aangifte doen voordat ik een nieuwe ID-kaart (of paspoort) en een nieuw rijbewijs aan kan vragen?

Toegevoegd na 1 minuut:
Ik heb bij het naburige korps dus geen aangifte gedaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, ook van een reeds verlopen ID-kaart of paspoort moet je eerst aangifte doen voordat je een nieuwe kunt aanvragen. Dat geldt dus niet alleen als het gaat om vervanging van een verloren document, maar ook als je een nieuw document wilt aanvragen en je hebt het oude niet meer. Je krijgt namelijk geen nieuw document als je het oude niet inlevert of toont (dat laatste als je zowel paspoort als ID-kaart hebt en ze niet tegelijk verlopen). Vandaar dat het óók bij een verlopen kaart noodzakelijk is om aangifte te doen voordat je een nieuw document kunt aanvragen.

Ja je moet aangifte doen van verlies of diefstal.

je moet eerst langs het gemeentehuis. hier haal je een formulier op waarop de gegevens van je id kaart staan. oa nummer van de id kaart ed. met dit formulier ga je naar het politiebureau en doet aangifte vermissing. je id kaart wordt dan gesignaleerd. met dit aangifteformulier ga je terug naar de gemeente en kan je een nieuwe id kaart aanvragen. PS in principe kan er van vermissing geen aangifte gedaan worden bij de politie, omdat er geen sprake is van een strafbaar feit, echter in geval van documenten is er een uitzondering en heet dit toch aangifte.

Ja je moet aangifte doen . De id pas blijft eigendom van de betreffende gemeente. Anders moet je een boete betalen.

Als je niet in onderstaande regio woont,gelden bovenstaande antwoorden. Met ingang van 14 juni 2010 kunnen inwoners van de regio Zuid-Holland-Zuid bij één loket, het loket bij de gemeente, melding doen van vermissing én daarbij direct een nieuw document kan aanvragen. De aangifte bij de politie komt daarmee te vervallen. Het doel van deze werkwijze is de aangifteprocedure klantvriendelijker maken, het voorkómen en opsporen van documentfraude, meer inzicht krijgen in valse aangiften en documentfraude en de politie ontlasten.

Bronnen:
http://www.politie.nl/Zuid-Holland-Zuid/pr...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100