Mogen streepjes in voornamen pas sinds Willem-Alexander (onze kroonprins) ?

Personen met een dubbele voornaam hebben soms wel een streepje tussen die voornamen, maar soms ook niet. Nu hoorde ik dat dat vroeger niet toegestaan was volgens de wet. Echter sinds de geboorte van Willem-Alexander (onze kroonprins) zou de wet op dit punt veranderd zijn, onder "druk" van het Koninklijke Huis, zodat pas sinds die tijd een streepje toegestaan is in je voornaam. Klopt dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dubbele voornamen met een streepje ertussen zijn in Nederland pas begin twintigste eeuw opgekomen, waarschijnlijk onder Franse invloed. In veel gemeentes werden dit soort namen zonder probleem toegestaan. De burgerlijke stand van Utrecht meende echter dat zo’n streepje de roepnaam aanduidt – je geeft er immers doorgaans mee aan dat het kind met beide namen wordt aangesproken – en daarom in een geboorteakte niet thuishoort. Ouders met een streepjeswens kregen in Utrecht dus nul op het rekest. In 1965 verloor een ouderpaar hierover zelfs een rechtszaak. Tot prins Claus op 2 mei 1967 in Utrecht de geboorte van zijn eerste zoon kwam aangeven en verklaarde dat er tussen diens eerste twee voornamen, Willem-Alexander, een verbindingsstreepje moest staan. Paniek op het gemeentehuis. Het hoofd van de burgerlijke stand, R. Vleers, overlegde schielijk met de plaatselijke officier van justitie. Uiteindelijk durfden ze niet tegen de wens van de koninklijke familie in te gaan en besloten ze het streepje toe te staan. De Rijksvoorlichtingsdienst, die dit kennelijk niet wist, zorgde voor grote verwarring door bekend te maken dat het prinsje Willem Alexander heette. Zó spelden de kranten de naam dan ook in de eerste berichten over de geboorte. Later op de dag moest de RVD rectificeren: “De voornamen worden als volgt geschreven: Willem-Alexander Claus George Ferdinand“. Uit de geboorteakte hieronder blijkt dat dat inderdaad klopt. Een streepje voor De koninklijke familie had dus letterlijk een streepje voor. Zo bleef het natuurlijk niet, want na het toestaan van het streepje in Willem-Alexander kon de burgerlijke stand soortgelijke namen niet meer weigeren. Sinds 2 mei 1967 zijn verbindingsstreepjes in Utrecht daarom toegestaan. Vier Utrechtse ouderparen tekenden bij de Utrechtse burgerlijke stand protest aan. Ze vonden het niet eerlijk dat de koninklijke familie wel mocht wat zij kort daarvoor niet hadden gemogen en wilden een naamsverandering voor hun kind. De burgerlijke stand kon ze daar echter niet mee helpen. Ze moesten maar naar de rechter stappen, die hun verzoek tot het toevoegen van een streepje nu waarschijnlijk wel zou toewijzen. Voor zover bekend heeft echter niemand zich aan zo’n (kostbare) gerechtelijke procedure gewaagd.

Bronnen:
http://www.vernoeming.nl/willem-alexander-...

Of dat bij wet verboden was? Nou, nee. Er is een algemene regel dat gemeenten slechts gangbare, ordentelijke namen mogen accepteren. Daar valt overigens wat voor te zeggen. Als de kersverse vader stomdronken naar de burgerlijke stand gaat zit je zomaar levenslang vast aan de naam Ouwe Klare. Maar dat terzijde. Met de komst van steeds meer buitenlanders, maar ook dat veel autochtone ouders voor hun kroost engelse en andere exotische namen wensen, is de gemeente daar minder strak in gaan zitten. Dat geld ook voor het streepje. Langzaam maar zeker is men dat goed gaan vinden. WA was in Utrecht overigens de eerste.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Willem-Alexan...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100