In principe is deze vraag te vaag om zo te beantwoorden.
In zijn algemeenheid geldt dat de algemene voorwaarden bindend zijn, maar ze moeten wel aan alle redelijkheid uitvoerbaar zijn. In dit geval is het redelijk dat een huurder moet controleren of hij wel de juiste hoeveelheid en/of de juiste goederen meekrijgt als hij die huurt.
Toch kan deze voorwaarde in sommige gevallen niet redelijk zijn. Als de goederen op een bepaalde manier ingepakt zijn, bijvoorbeeld om ze geschikt te maken voor vervoer, dan kan niet redelijkerwijs verwacht worden dat de huurder ze bij het ophalen openmaakt om te controleren.
Daarnaast lijkt het me ook niet dat deze regel de verhuurder bevrijdt van zijn plicht om zijn deel van de overeenkomst uit te komen. Stel de huurder komt er thuis achter dat er toch een exemplaar mist, dan kan hij de verhuurder nog steeds verzoeken om ook de laatste te leveren. Pas als er onenigheid over de geleverde hoeveelheid is, mag er naar dit onderdeel uit de algemene voorwaarden gewezen worden.
Nu een hypothetisch geval. Stel u bent de huurder. U heeft 10 exemplaren van iets nodig omdat u de volgende dag deze moet gebruiken om een andere overeenkomst na te komen. U haalt ze op zonder te controleren. De volgende dag ontdekt u dat u niet genoeg exemplaren heeft. Daardoor kan u uw opdracht niet uitvoeren met alle gevolgen van dien. Valt de verhuurder nu aan te spreken op de schade die u daardoor lijdt?
Naar mijn mening niet. De huurder heeft zelf nagelaten om de goederen te controleren. Toen u er achter kwam, was de verhuurder weliswaar in gebreke, maar hij kon dat niet meer herstellen omdat u het te laat meldde. Daarom is de schade niet te verhalen op de verhuurder.
Als de vraagsteller de situatie nauwkeuriger kan omschrijven, kunnen we nauwkeuriger antwoord geven.