Mogen mensen met het syndroom van down autorijden?

De ene persoon met down is de ander niet, vandaar mijn vraag.
Logisch dat de wat lager van niveau zijnde downers dit niet mogen, maar geldt dit ook voor die personen die verder volledig zelfstandig leven?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn maar weinig handicaps of ziektes waarmee je al bij voorbaat niet mag rijden. Voor iemand met epilepsie bijvoorbeeld geldt dat als zij een x-tal jaar aanvalsvrij zijn, zij toch mogen rijden. Voor narcolepsie (kenmerkt zich door het regelmatig plotseling overdag in slaap vallen) geldt dat iemand rijgeschikt verklaard kan worden als een specialistisch eeg-onderzoek laat zien dat iemand (meestal met medicatie) in staat is om gedurende de dag wakker te blijven. En voor lichamelijke handicaps zijn er meer aanpassingen mogelijk dan je maar kunt bedenken. Zelfs rijden met volledige joystickbesturing (waarbij dus gas geven, remmen én sturen allemaal met één hand gedaan wordt) behoort tot de mogelijkheden. Voor mensen met allerhande handicaps, en dus ook voor mensen met verstandelijke handicaps, geldt dat zij tijdens een rijtest zullen moeten laten zien dat zij in staat zijn om ondanks kun handicap veilig de weg op te kunnen. Iemand die zijn nek niet kan draaien, moet laten zien dat hij goed genoeg met de speciale spiegels overweg kan, en iemand die verstandelijk beperkt is, moet laten zien dat hij voldoende voertuigbeheersing en verkeersinzicht heeft. Het is natuurlijk lang niet voor elke verstandelijk gehandicapte mogelijk om een rijbewijs te halen. Maar zoals je zelf al noemt, zijn sommige mensen met het Downsyndroom behoorlijk zelfstandig, en er zijn er zelfs die hun VMBO-diploma halen. Daaruit volgt dat wanneer iemand met Down kan laten zien dat hij veilig de weg op kan, dat het iemand toegestaan is om zijn rijbewijs te halen. Een interessante vraag is dan natuurlijk of er ook mensen met Down ZIJN die hun rijbewijs hebben. Het antwoord is ja: volgens de bron zou in 2004 de eerste persoon met Down in Nederland zijn rijbewijs hebben gehaald. Hij rijdt in een automaat, en is geslaagd bij zijn vierde rijexamen. "We wisten van tevoren dat dit langer zou gaan duren. Wel afgesproken, dat ze het eerlijk zouden zeggen als het niet verantwoord zou zijn. Elke week heeft Patrick gereden (in een automaat); telkens maakte hij vorderingen. Hij is rustig, serieus en het ging altijd goed, als je ’t aan hem vroeg. En hij vond het leuk om te doen. Na driemaal examen te hebben gedaan, bleven de examinatoren zeggen: doorgaan. (..) De vierde keer is het gelukt." Ik ben benieuwd of er meer Downers gevolgd zijn in de tussenliggende jaren, heb dat nog niet kunnen vinden.

Bronnen:
http://www.downsyndroom.nl/cms/publish/con...

Ja: 8.9 Verstandelijke handicap Als zwakbegaafden in staat zijn het praktische en theoretische rijexamen met succes af te leggen, kunnen zij geschikt worden verklaard voor rijbewijzen van groep 1 en bij uitzondering voor één van de categorieën van groep 2. http://www.cbr.nl/brochure/REG2000.pdf

Bronnen:
http://forum.fok.nl/topic/1521855

Als ze een rijbewijs halen, zou ik niet weten waarom ze geen auto mogen rijden. Een rijbewijs geeft immers aan dat je bevoegd bent om te rijden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100