Wat is de verjaringstermijn van incest in Duitsland en/of in Nederland?

Voorbeeldschets:

- Vader pleegt 42 jaar geleden incest in Duitsland. Slachtoffertje is dan 2-3 jaar, vader is dan 24 jaar.

- Slachtoffer heeft geen contact meer met vader en heeft de rest van zijn leven in Nederland bij een pleeggezin gewoond.

- Slachtoffer heeft Nederlandse nationaliteit.

- Slachtoffer is tijdens incest lichamelijk verminkt aan geslachtsdelen. Ernstige inwendige schade aan zwellichamen in penis waardoor misvorming optreedt bij erectie.

- Medisch dossier is aanwezig van de behandeling van deze misvorming. 25 jaar geleden littekenweefsel op zwellichamen vastgesteld door uroloog.

- Slachtoffer heeft getuigen die dit seksueel misbruik destijds kunnen bevestigen.

- 40 jaar later hierdoor ernstig psychisch trauma bij slachtoffer vastgesteld.

- Wat kan het slachtoffer nog doen om vader te laten vervolgen o.i.d. Hetzij hier in Nederland dan wel in Duitsland?

Iemand antwoord dan wel tips.

En ja, het slachtoffer (vraagsteller) ben ik dus zelf en zit momenteel psychisch totaal in de knoop.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zegt niet of de dader in Dld veroordeeld is geweest voor incest. Maar ook als dit niet zo was, dan is het inmiddels voor een strafrechtzaak verjaard. Er is dus geen mogelijkheid meer om hem gerechtelijk te straffen voor wat hij heeft gedaan. In NL is de verjaringstermijn tegenwoordig afhankelijk van de ernst van de zaak 20 jaar, gerekend vanaf het moment dat het slachtoffer meerderjarig wordt. In Duitsland is de verjaring voor dergelijke misdrijven 12 jaar, voor zover ik weet vanaf de veroordeling. Je hebt misschien nog wel kans op een civielrechtelijke zaak. In jouw geval echter niet in Nederland, omdat de zaak zelf in Duitsland speelde. Dat jij naderhand Nederlander bent geworden is hierin niet van belang. Misschien kan je een civielrechtelijke zaak in Duitsland aanspannen. Of dit mogelijk is, en wat de mogelijkheden zijn weet ik niet, dat hangt af van de Duitse wetgeving. In het civiele recht in Nederland kan er een verlenging van verjaring zijn, of een stuiting, d.w.z. dat de verjaring opnieuw begint te tellen doordat er bijvoorbeeld een nieuwe vordering op de wederpartij wordt gedaan. Dit moet gebeuren voordat de verjaringstermijn is verlopen, tenzij het mogelijk is aan te tonen dat het beroep op verjaring naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar is. Of er in Duitsland ook dergelijke civielrechtelijke mogelijkheden zijn weet ik niet, maar ik raad je aan om een advocaat in Duitsland om advies te vragen. Als het lukt kan je misschien nog wel iets van een vergoeding - en daarmee hopelijk iets van genoegdoening krijgen voor wat je is aangedaan. Zit niet in de put omdat er geen strafrechtzaak meer mogelijk is. Als dat nu nog zou kunnen zou de kans op vrijspraak wegens gebrek aan bewijs heel groot zijn, ondanks je medische verklaring en getuigen, en dat zou voor jou wel een heel grote klap zijn. Ik hoop voor je dat het je lukt. Maar ik hoop vooral voor je dat je in staat zal zijn om "uit de knoop" te komen, en toch nog veel leuke dingen in je leven mee te maken. Hopelijk heb je goede vrienden, en sluit je je niet af van hen. Mocht je nog vragen hebben plaats ze dan. Eventueel kan ik proberen meer informatie te krijgen over je mogelijkheden in Duitsland. Heel veel sterkte en laat je er niet onder brengen. Je vader die je dit heeft aangedaan beïnvloedt nog steeds je leven negatief. Wees sterker dan hij, zorg dat zijn invloed niet nog meer van je leven verpest. Hij is het nooit waard geweest om jouw vader te zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100