Nederlandse arbeidswet: moet je vrij krijgen voor ortho en dergelijke?

Als je bijvoorbeeld naar de ortho moet, moet je daar vrij voor krijgen en de uren mee mogen tellen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In sommige CAO's is hier iets over opgenomen, dat er wel kortdurend verlof mogelijk is in dit soort situaties (bron 1). De wet zegt hier echter niets over. Als er niets in de CAO staat, is je werkgever ook niet verplicht om je hiervoor vrij te geven. Alleen als je naar een dokter moet omdat je zo ziek bent dat je niet kunt werken, dan valt dat artsenbezoek natuurlijk onder je gewone ziekmelding. Maar als je in staat bent om te werken, hoeft je werkgever je geen vrij te geven voor een bezoek aan een arts of andere behandelaar (bron 2). Dit soort zaken vallen vooral onder redelijke regels die gaan over "goed werkgeverschap" en "goed werknemerschap". Van de werknemer kan verwacht worden dat die dit soort afspraken zoveel mogelijk plant op vrije dagen, of dat die er anders voor vrij neemt. Logischerwijs probeer je dan de bezoeken zó te plannen, dat je er maar kort voor hoeft te verzuimen. Bijvoorbeeld aan het begin van de ochtend of aan het eind van de middag. Van de werkgever kan verwacht worden dat die zijn werknemer in staat stelt om dergelijke bezoeken af te leggen, dus dat die in redelijkheid de werknemer vrij geeft als die een noodzakelijk bezoek moet afleggen aan een arts, tandarts, of andere behandelaar (bron 3). Maar hij hoeft je daar dus niet voor door te betalen.

Bronnen:
http://www.intermediair.nl/artikel/248344/...
http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=33425
http://www.wtg.nl/Documenten/CAO-Technisch...

meestal is het zo dat je dit soort dingen in je eigen tijd doet maar dat je werkgever je wel de gelegenheid moet geven om hulpverleners/ behandelaars te bezoeken . Maar er kunnen altijd andere afspraken over zijn gemaakt , dat ligt dus aan waar je werkt en wat voor afspraken je hebt

Dat is in je cao geregeld dus pak je cao en daarin staat precies wat je wel en niet hiervoor aan uren krijgt. Het is in elk geval niet zo dat dat onbeperkt is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100