Is het verboden om laxeermiddel in etenswaren te doen? (zie uitleg)

Wij hebben iemand op ons werk die steeds ons broodbeleg zit te stelen. Gewoon potten met pasta leeg eet met een lepel en ze dan weer terug zet in de kast.

Inmiddels zijn we er flauw van, en we weten zeker dat het een collega is. Maar we kunnen hem/haar niet betrappen.

Nu had ik bedacht om laxeermiddel in een pot pasta te doen en deze dan in de kast te zetten.

Degene die dan aan de slinger raakt, is de schuldige. Maar mag dit ook?

In principe koopt iedereen zijn eigen spullen, en zet hier ook een naam op, zodat een ander nooit zomaar jouw spullen neemt.

En zou laxeermiddel ook meteen werken? Vroeger zag ik dat altijd in van die lach films maar klopt het ook dat je er acute diaree van krijgt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Mensen die bepaalde suikers niet verdragen kunnen erg hinder ondervinden van laxeertabletten omdat er lactose en sucrose in zit. Dit middel mag ook absoluut niet samen genomen worden met producten die de zuurgraad van het bovenste deel van het darmkanaal verlagen zoals melk, producten tegen brandend maagzuur of andere middelen die worden toegepast bij maagklachten zoals zuurbranden of maagdarmzweren. De bijwerkingen zijn onder andere hevige buikpijn, diaree met een waterige ontlasing, en er zijn mensen die hier slecht tegen kunnen en zelfs kunnen braken. Er kunnen dikke darm ontstekingen voorkomen bij mensen en/of overgevoeligheidsreacties (wel zeldzaam maar je collega zal maar een van die zelfzame gevallen zijn), ademhaling, jeuk en huiduitslag. sterke daling van de bloeddruk, duizeligheid, ademhalingsmoeilijkheden, bleekheid, onrust, snelle polsslag, klamme huid, verminderd bewustzijn, vaatverwijding door ernstige overgevoeligheid. Deze bijwerkingen kunnen in zeldzame mate voorkomen maar je collega zal maar een van die zeldzame gevallen zijn die overgevoelig is. Het is daarom zeker en sterk af te raden dit te doen. Ik persoonlijk zou gewoon bij een volgende werkbespreking duidelijk maken dat mensen slordig omgaan met levensmiddelen die collega's zelf meenemen. Dat je het niet op prijs stelt en zelfs asociaal vind dat mensen niet van andermans spullen af kan blijven en dat het heel zielig is als het je collega's betreft en dat het de sfeer verziekt en iedereen elkaar gaat wantrouwen terwijl het fijner werkt als jullie elkaar onderling kunnen vertrouwen. Stel voor om een camera te hangen in de kantine om erachter te komen wie het is of om te voorkomen dat het nog eens gebeurd. Stel voor dat als blijkt dat het weer gebeurd er een slot op de kantinedeur komt en ieder voortaan maar zijn eten thuis maar klaarmaakt en dit achter zijn/haar bureau/werkplek nuttigt zodat dit niet meer kan voorkomen. Dat er geen etensresten meer in de keukenkastjes worden opgeborgen. zo heb je ook geen kans iemand lichamelijk ernstig letsel aan te brengen door stiekem geneesmiddelen toe te dienen zonder op de hoogte te zijn van de bijwerkingen en eventuele gezondheidsproblemen waar jij niet van op de hoogte bent. Dergelijke ernstige bijwerkingen als straf weegt niet op tegen het delict dat die persoon gepleegd heeft.

Als degene die dat laxeermiddel binnen krijgt aangifte gaan doen van mishandeling [het toebrengen van verwondingen of pijn of andere schade tegen het lichaam van een persoon gericht] dan zou die wel eens gelijk kunnen krijgen. En nee, laxeermiddelen werken ook niet direct. Dat moet eerst helemaal door je spijsverteringskanaal. Je kunt wel iets anders doen: * Ga naar een winkel met fopartikelen en koop daar "onzichtbare inkt". Dat is spul wat je pas gaat zien als het warm wordt, door lichaamstemperatuur. Het wordt ook wel in snoepjes gedaan, om mensen een hele blauwe mond te geven. >>>Probeer het eerst op de buitenkant van de potten. Wie dan blauwe handen heeft is de dader. Of vraag aan de winkelier hoe het het beste werkt. * Je kunt zo'n nep beveiligingscamera kopen of namaken. En dan een briefje op de kast hangen: wegens diefstal worden er opnamen gemaakt.

Verboden in de echte zin van het woord zal het wel niet zijn; in geen enkele wettekst zal dat terug te vinden zijn, noch in het huishoudelijk reglement van op het werk. Ik vind het op zich een super ludiek idee, maar bezint eer ge begint. Stel dat de dief in kwestie een ziekte heeft of medicijnen inneemt die contra-indiceren met het kwestieuze laxeermiddel... Kan je niet gewoon een sticker op de pot kleven "beste dief, ik heb in mijn eigen pot gespuwd maar smakelijk eten gewenst" ofzo ?

Als jij je eigen naam op die pot zet, of iets erbij van "eigendom van ... afblijven" dan is het zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Misschien heb jij dat spul wel nodig. Dat is niet strafbaar.

Ik snap de positieve antwoorden niet!! Wat een ziek idee!! Kom je uit een tekenfilm ofzo? Kan je niet gewoon in het openbaar aan je collega's vragen voortaan eigen spullen te kopen en niet die van een ander op te eten?! Bovendien snap ik niet hoe je weet dat die persoon met een lepel de chocopasta leeg lepelt? Je hebt toch niemand gezien? Lag de lepel er nog? Kan je niet zien wie er naar de keuken loopt en het dan in de gaten houden?? Maar laxeermiddel is een behoorlijk ziek idee waarvan je de gevolgen onmogelijk kan overzien!! En voor zover ik weet valt het inderdaad onder mishandeling/toebrengen van letsel, of iets in die trant.

Dit is juridisch gezien zelfs een moeilijk puntje, hier spelen een aantal zaken mee, onder andere de product bescherming door de producent, door het toevoegen van een derde middel is het dat product niet meer of kan het persoon de trachten de producent verantwoordelijk te stellen. Een beter oplossing in deze is dan ook een pot er neer zetten met jou naam er op en de vermelding ingrediënten kunnen afwijken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100