tot hoe laat mag je 's avonds luide muziek maken met je electrische gitaar ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nederland kent de Milieuwet, maar deze wet is slechts van toepassing op bedrijven, niet op buren. De wet geeft wel een goede indruk van wat onder geluidsoverlast moet worden verstaan. Overdag tussen 07.00-19.00 uur geldt een maximum van 35 decibel (dB), 's avonds tussen 19.00-23.00 geldt een maximum van 30 dB en 's nachts tussen 23.00-07.00 uur een maximum van 25 dB. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten geeft als advies om in de APV 22.00 uur als nachtgrens te nemen waarna het stil moet zijn. Het is na 22.00 uur verboden op de een of andere wijze handelingen te verrichten waardoor geluidshinder wordt veroorzaakt. Echter wat 'stil' of 'geluidshinder' concreet inhouden wordt niet benoemd; op dit punt is de regelgeving dus niets waard. Amsterdam gaat uit van 23.00 uur als grens tussen dag en nacht

Wat denk je zelf? Als je buren hebt, kun je zelf wel bedenken dat die mensen de volgende ochtend weer vroeg op moeten om naar school en/of werk te gaan. Dus sowieso moet je nooit 's avonds laat herrie maken, harde muziek draaien, klussen, met deuren smijten enz. Mensen willen 's avonds rust. Dus ik zou denken dat je tot 19.00 uur gitaar kan spelen. Om van deze kwestie verlost te zijn, zou je een goede koptelefoon kunnen kopen. Sluit die aan op je versterker en gitaar, en niemand die je gejengel nog hoort, behalve jijzelf. ;-)

ik denk niet dat de regels van toepassing zijn, het is belangrijk rekening met je omgeving te houden, vooral de buren! als je daar ruzie mee krijgt..... dus, wees betrokken en vraag het ze eens, stel een tijd voor (zeg tot een uurtje of half 9? 8 uur als ze moeilijk kijken) zo laat je zien dat je graag rekening met ze houdt. want als het officieel tot veel later mag, en zij komen klagen, kun je moeilijk zeggen: maar ik mag tot zo en zo laat. Dan krijg je alleen maar gezeik. of koop zoals hierboven al eerder gezegd een koptelefoon! :)

Dat hangt er helemaal van af, of er mensen last van hebben. Als er niemand last van heeft, bijvoorbeeld omdat je heel afgelegen woont of de ruimte goed geïsoleerd is, dan kan je de hele nacht doorspelen. Als er wel mensen last van hebben, dan is het handig om te overleggen en de speelmomenten af te stemmen, waar de ander er zo min mogelijk last van heeft. Geluidsoverlast is vaak een kwestie van geven en nemen. En als je het goed kan vinden met je buren is dat al het halve werk.

@gast103633 Tot hoe laat mag je 's avonds luide muziek maken met je electrische gitaar ? Nog afhankelijk van je woonplaats, waar een verbod is op 'teveel geluid/overlast' na een bepaalde tijd, ligt het ook nog aan de woningstichting als je een huis huurt, dan wel je hospita als je een kamer huurt. In het weekend zijn de regels meestal wat soepeler en kan je ook een feest geven/verjaardag vieren. Verbouwen/timmeren/boren etc. zijn ook van die geluiden die bij overlast horen. Advies Het is lastig op een zo open vraag een gericht antwoord te geven. Als je een precies antwoord wilt hebben, dan zul je bij de woningstichting/politie/hospita moeten informeren wat de regels zijn. Ook de buren kunnen je hier vaak wel antwoord op geven en die wil je toch te vriend houden...

De wettelijk nacht in Nederland loopt van 's avonds 22.00h. tot 's morgens 07.00h., in deze tijdsperiode mag men buiten of in een ruimte die een directe verbinding heeft met de openlucht geen geluid produceren die als overlast beschouwd kan worden. In een woonomgeving mag men in dat tijdsbestek ook geen geluid produceren die overlast kan veroorzaken bij de medebewoners in de directe omgeving. Betekent dus kort gezegd dat je de hele nacht door op je gitaar mag spelen als er de buren er maar geen last van hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100