Is het legaal om gratis kranten te verkopen?

Ik zag vanmorgen een man met een winkelwagentje vol met gratis Spits en Metro krantjes. Overduidelijk de hele stapel bij het metrostation in de buurt weggehaald. Vervolgens probeerde hij ze aan de man te brengen met een 'goeiemorgen' erbij.

Het gaf me wel een dubbel gevoel. Enerzijds is er bij de het station op deze manier geen krantje meer te scoren, aan de andere kant sta ik daar niet bij -8 een paar euro te verdienen om de dag door te komen.

Wat ik me wel afvroeg is of het legaal is, want dat de krantjes daar niet voor bedoeld zijn lijkt me duidelijk.

En natuurlijk worden de kranten niet 'verkocht', maar gegeven na een 'donatie'.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Neen Het persoon heeft niet de auteursrechten op de te verkopen geschriften, hij mag ze dan ook niet verkopen zonder toestemming van de auteur / uitgever. Ook heeft hij de geschriften niet op een volledig legale wijze verkregen.

Sowiso mag je dat zonder vergunning niet alleen op koninginnen dag. Nee dus

De krant is gratis, dus die persoon mag ze in principe allemaal meenemen en vervolgens weer uitdelen. Bedelen is in de meeste gemeenten ook niet meer strafbaar. Dus de combinatie van die twee is ook niet strafbaar. Wel irritant.

Volgens Spits kun je jezelf aanmelden als Spits-uitdeler. Ik weet natuurlijk niet of de man in kwestie officieel geregistreerd is bij Spits, maar er zijn wel "uitdelers".

Bronnen:
http://www.bezorgdekrant.nl/kranten/spits

Ja, dat mag hij zolang hij er geen geld voor vraagt, er staat immers bij die bakken niet dat je er maar 1 mag pakken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100