is beledigen tegen de wet?

als je iemand voor de grap uitscheld, ben je dan illegaal?

maar ook als je menens gaat bekvechten, wat vind de politie daarvan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hallo! Ik zie dat je pas 11 jaar bent (net zoals mijn zoon), dus ik zal het eens uitleggen zodat jij het ook snapt ;) Er is een verschil tussen pesten en plagen. - Pesten is als je de ander aan het huilen maakt, zodat hij bang voor je wordt. - En plagen is als je iets voor de grap zegt, en de ander snapt dat, en moet er dan om lachen. Als je iemand voor de grap uitscheld en de ander moet erom lachen, dan wordt de politie heus niet boos op je. De politie wordt boos op je, als je die persoon heel vaak pest en / of uitscheld. En je maakt die persoon zo bang, dat hij niet meer in je buurt durft te komen, of zélfs niet meer op straat. Dan ben je voor menens aan het bekvechten. En dat noem je bedreigen. Bijvoorbeeld: als je hele lelijke dingen zegt, zoals: "ik ga je dood maken" (Dat mag je natuurlijk niet zomaar zeggen, ook niet voor menens), dan vindt de politie dat niet leuk. Die persoon kan dan wél naar de politie gaan, want zeggen dat je iemand pijn gaat doen (ook al is het een grapje), dat mag natuurlijk niet. Je mag ook niet zeggen dat je iemands spullen gaat kapotmaken, of dat je iemand heel erg pijn wilt doen. Die persoon kan dus écht naar de politie stappen en dan aangifte doen tegen jou. En dan komt de politie langs om je op te halen of om even een praatje te maken, aangezien je nog jong bent. Dan zullen ze uitleggen wat er kan gebeuren, waarom de politie er is en ze zullen een praatje maken met je ouders. Je zal niet naar de gevangenis gaan, dat is pas als je 12 jaar bent en je écht menens bent en écht iemand pijn wilt doen. Ze zullen wel eerst kijken hoe serieus het is. Als het niet zo serieus is, krijg je een lichte straf, of helemaal niet. Maar als het wel serieus is, ga je naar een jeugdgevangenis met allemaal andere kinderen tot 18 jaar. Ik hoop dat je het snapt.

niets!!! als je echt in het openbaar vreselijk word uitgescholden kan je aangifte doen van belediging in openbaar.. maar bekvechten gebeurt zoveeeeeeeeellllllll dagelijks, dat de politie daar niets mee kan, die hebben wel andere belangrijkere zaken te doen...

Neen. Bovendien: goeie mensen kun je niet beledigen.

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=VNWmzwHCIRE...

Ja, bijvoorbeeld als je een racistische opmerking maakt kan het strafbaar zijn, want discriminatie is verboden.

Beledigen is strafbaar gesteld in artikel 266 van het Wetboek van Strafrecht. Je kunt er een maximale gevangenisstraf van 3 maanden voor krijgen of een geldboete van de tweede categorie. Het artikel luidt als volgt: "Elke opzettelijke belediging die niet het karakter van smaad of smaadschrift draagt, hetzij in het openbaar mondeling of bij geschrift of afbeelding, hetzij iemand, in zijn tegenwoordigheid mondeling of door feitelijkheden, hetzij door een toegezonden of aangeboden geschrift of afbeelding, aangedaan, wordt, als eenvoudige belediging, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste 3 maanden of geldboete van de tweede categorie." Dit is een heel technische omschrijving, maar ik zal het iets duidelijker proberen te maken. Jouw opmerking moet geschikt zijn om en/of de strekking hebben een ander te beledigen. Zoals je ziet, hoef jij dus niet uit te zijn op een belediging en hoeft hetgeen jij zegt niet altijd als belediging opgevat te worden. Als jij bijvoorbeeld zegt: "Hij is een homo", hoeft dat geen belediging te zijn. Diegene kan namelijk echt homo zijn. Het wordt anders als jij naar iemand gaat lopen roepen: "He, vieze homo!". Dat zal wel al gauw als belediging opgevat worden, ook al is het een 'grap'. Je kan de belediging op verschillende manieren doen: - in het openbaar mondeling of bij geschrift/afbeelding - in tegenwoordigheid van de beledigde of door feitelijkheden - het toezenden of aanbieden van een geschrift of afbeelding Om strafbaar te zijn op grond van dit artikel moet de belediging niet het karakter van smaad of smaadschrift hebben. Dat is het opzettelijk aantasten van iemands goede naam of eer door hem/haar te beschuldigen van een bepaald feit, met het doel om daar ruchtbaarheid aan te geven. Als dit schriftelijk gebeurt, is er smaadschrift (artikel 261 WvSr). Bekvechten zoals jij vraagt, kan voor de politie een reden zijn om in te grijpen. Dit zal dan vaak niet op grond van belediging gebeuren, maar op grond van verstoring van de openbare orde of iets dergelijks. Dus: iemand voor de grap uitschelden KAN strafbaar zijn, maar de politie hoeft niet altijd in te grijpen. Voor bekvechten geldt hetzelfde

In landen als Iran, Saoedi-arabië, Holland en Bahrein kun je volgens de wet achter de tralies belanden als je iets verkeerds zegt over het zogenaamde staatshoofd. Die 'leiders' zelf menen dan ook dat ze boven de wet staan. Toegevoegd na 2 minuten: Dus ja, beledigen kan tegen de wet zijn. Maar het ligt eraan in welk land je je bevindt en tegen - of over - wie je het zegt.

Als het ''slachtoffer'' het als belediging ziet wel.

Bronnen:
http://wetboek.net/Sr/266.html

Beledigen van een ambtenaar in functie is wel strafbaar en daar krijg je wel problemen mee. As iemand jou uitscheldt voor iets, dan is het niet strafbaar en discriminatie is wel strafbaar, maar daar moet wel bewijs voor zijn. Je krijgt niet zomaar een prent of iets. Wat de politie ervan vindt? Tja, de politie bestaat gewoon uit mensen zoals jij en ik. De een zou vinden dat het niet moet kunnen en de ander heeft zoiets van pfff.. boeit me niet. Bij de vervolging van diverse zaken, dient men te komen met grondige bewijsstukken, anders wordt er niets mee gedaan! OF je nou de waarheid spreekt of niet!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100