Moet een handtekening overeenkomen met de handtekening van je paspoort?

Bijvoorbeeld:
sommige zetten op hun paspoort alleen hun achternaam als handtekening en dan wanneer ze een handtekening moeten plaatsen zetten ze een krabbeltje (die totaal niet op hun handtekening lijkt)

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er gaan veel verhalen rond over een handtekening er uit moet zien maar nergens staat het beschreven, enkel als de handtekening officieel geregistreerd is bij de gemeente dient men telkens als men iets moet ondertekenen dezelfde handtekening gebruiken om u eigen te identificeren als ... . Een handtekening op een paspoort hoeft niet gelegaliseerd te zijn met als gevolg dat je stukken ook op een andere manier mag ondertekenen dan zoals je op het paspoort hebt gedaan. Ook over de leesbaarheid gaan vele verschillende zienswijzen de ronde, een handtekening hoeft niet leesbaar te zijn, ze moet uniek zijn.

Jij weet blijkbaar het verschil tussen een paraaf en een handtekening niet. Een paraaf zet je op stukken die je geacht wordt te hebben gelezen. Door de paraaf geef je aan dat je het gezien hebt. Een handtekening plaats je om jouw identiteit bekend te maken. In je paspoort moet je officiële handtekening staan. Als je ergens waar jij je ook moet legitimeren je handtekening plaatst, dan dient die inderdaad overeen te komen met die in je paspoort. Met name in een ander land kan je problemen krijgen wanneer dat niet het geval is!

Je mag je handtekening gewoon veranderen. Alleen is het zo dat instanties soms om een officieel document vragen om je handtekening te vergelijken. Het kan zijn dat ze je handtekening niet vertrouwen als die anders is dan op je paspoort. Niet te vaak je handtekening veranderen dus.

In principe moet een handtekening overeenkomen met de handtekening op jouw paspoort of identiteitskaart. In de praktijk lukt dat zelden of nooit want er kruipen om diverse redenen altijd verschillen in die kronkels ;-) Let er echter wel op dat er een verschil is tussen een handtekening = familienaam en een paraaf = doorgaans het overlappen van de eerste letter van de voornaam en de eerste letter van de familienaam. Dat laatste is wellicht wat jij het krabbeltje noemt dat niet op de handtekening lijkt. Meestal wordt een paraaf gebruikt bij het signeren van tussentijdse pagina's van een officieel document zoals huurcontracten, notariële akten enz. Op het einde van het document wordt dan de officiële handtekening voluit geplaatst. Vraag het maar eens aan jouw ouders of leerkrachten die zullen dat verschil ook wel kennen. Meer info over dat krabbeltje of paraaf vind je via bijgevoegde link. Bedankt voor het plaatsen van deze goeie vraag ;-)

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Paraaf

Alle officiele stukken moeten met een handtekening getekend zijn. Weet dat bepaalde stukken niet afgegeven werden omdat de handtekening niet overeenkwam. Door de juiste handtekening te zetten komt het wel goed, maar er gaat meer tijd overheen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100