Wie kan er aansprakelijk gesteld worden bij het kopen van een fles die kapot gaat, waarbij schade wordt geleden en waarbij het gaat om fabricage fout?

Daphne slaat bij supermarkt A&K bier en frisdrank in. Wanneer Daphne uit haar keldertje een fles prik haalt, ontploft deze op het moment dat zij de fles oppakt. De krachten die vrijkomen zijn zo groot, dat de scherven van de fles in Daphne’s gezicht terechtkomen en aan zijn pols een slagaderlijke bloeding veroorzaken. Niet alleen de fles, maar ook Daphne’s bril is aan gruzelementen. Daphne wordt met spoed in het ziekenhuis
opgenomen. Daar kan helaas niet worden voorkomen dat er ontsierende littekens
ontstaan. Deze zullen met plastische chirurgie wel gedeeltelijk, maar niet helemaal
weggewerkt kunnen worden. De ziekenhuisrekeningen krijgt Daphne op grond van zijn
eigen risico slechts gedeeltelijk vergoed. Uit onderzoek komt vast te staan dat er in de
fabriek van Perloy, waar de frisdrank wordt gefabriceerd, een fout is gemaakt bij de
fabricage van de drank.
Wie kan Daphne aansprakelijk stellen voor de schade die zij heeft geleden en op welke
grondslag(en)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het antwoord op deze vraag kun je vinden in afdeling 3 van titel 3 van boek 6 BW. Artikel 185 lid 1 bepaalt dat de producent aansprakelijk is voor de schade veroorzaak door een gebrek in zijn product. Wanneer is een product gebrekkig? Dit is het geval indien het niet de veiligheid biedt die men daarvan mag verwachten, alle omstandigheden in aanmerking genomen (artikel 6:186 lid 1). De vraag is nu of lichamelijk letsel gedekt wordt door beide bepalingen. Ja, zie artikel 6:190 lid 1 onder a. Dit artikel bepaalt dat de aansprakelijkheid bestaat voor schade door dood of lichamelijk letsel. Ps: hoogstwaarschijnlijk heb je ook een boek gekocht voor de studie waar je mee bezig bent en daarin zou je dit soort dingen terug moeten kunnen vinden. Ik help graag, maar goeievraag is geen huiswerk-machine ;-)

Ik denk dat ze dan de fabriek aansprakelijk kan stellen. Die heeft namelijk de fles verkeerd gefabriceerd,

Zoiets heeft zich ook voor gedaan met het Exota-affaire.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100