Wanneer kun je een kort geding aanspannen en wanneer wordt het een 'normale' rechtzaak?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als snelheid gewenst is! Een kort geding (mv: kort gedingen) is een versnelde civiele procedure voor zaken waarbij de eiser niet kan wachten op de afloop van een gewone procedure. Bij een gewone rechtszaak kan er geruime tijd voorbijgaan voor er een rechtszitting plaatsvindt. Meestal vindt er eerst een schriftelijke behandeling plaats. Na de zitting duurt het nog een tijdje voor er uitspraak wordt gedaan en vervolgens krijgen de partijen nog de gelegenheid in hoger beroep te gaan. Dit kan jaren duren. Ook buiten het civiele recht komt een soortgelijke procedure voor, met name in het bestuursrecht. Dan wordt meestal gesproken van een voorlopige voorziening.

Indien je niet goed kunt wachten op de uitspraak. Het is voor de eiser belangrijk (vanwege economische, sociale of wat voor reden dan ook) dat de procedure "snel" verloopt. Een kort geding kan echter ook jaren duren. Een voorbeeld heb ik in mijn omgeving meegemaakt, waarbij een 6 VWO klas halverwege het jaar overgeplaatst zou moeten worden naar een andere vestiging. Dit was eigenlijk rond, maar de ouders hadden een kort geding aangevraagd. Binnen 2 weken was duidelijk dat het deze keer toch niet hoefde. Als dit een jaar had geduurd was het niet meer nodig geweest, dan was het schooljaar alweer voorbij. Het was hier dus nuttig dat de beslissing snel viel.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kort_geding

Een kortgeding kan men enkel en alleen aanspannen als er een spoedeisend karakter is. Dit houdt in dat er een gerechtelijke tussenkomst benodigd is om een situatie te behouden die op kort termijn dreigen te wijzigen. Ook kan het zijn dat een kortgeding gebruikt worden als de bestaande situatie verslechterd en er geen oplossing op kort termijn verwacht kan worden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100