Als gescheiden vader aansprakelijk gesteld worden voor een rekening van mijn dochter ?

Ik ontving een rekening van mijn oudste dochter, nu 11 jaar oud, van de tandarts, i.v.m. een beugel.
De moeder van mijn kinderen kan deze rekening schijnbaar niet voldoen, maar mij verbaasd het mij ten zeerste dat ik wettelijk volgens het incassobureau mede aansprakelijk ben.
Ik heb niet de zorgplicht, de kinderen wonen bij de moeder, kinderen zijn erkend door mij en heb samen met de moeder het ouderlijk gezag.
Tevens betaal ik maandelijks alimentatie over mijn kinderen.
Volgens de zorgverzekeraar hoef ik geen zorgverzekering af te sluiten voor mijn kinderen, omdat deze het hoofdverblijf hebben bij de moeder.
Nu begrijp ik eruit, dat de moeder een aanvullende verzekering hiervoor nodig heeft gehad om deze kosten te dekken, maar schijnbaar is de moeder niet in staat deze verzekering af te kunnen sluiten.
Tevens was ik niet eens op de hoogte of de moeder wel in staat was om aanvullend verzekerd te zijn.
Helaas is er geen communicatie mogelijk met de moeder, daar deze niet wil communiceren met mij.

Omdat het mijn dochter betreft, vind ik het bedrag te verwaarlozen, maar ik draag alimentatie af, hoef ze wettelijk gezien niet te verzekeren, indien ik hier eerder van op de hoogte was gesteld geworden had ik eventueel verdere mogelijkheden bekeken omtrent aanvullende verzekering en ik word aansprakelijk gesteld voor het volledige bedrag.

Het is dus niet dat ik niet dit bedrag wil betalen, maar de manier waarop dit loopt zit mij dwars.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als jullie een zogenaamd co-ouderschap hebben, en dus beiden financieel verantwoordelijk zijn voor de kinderen, kan er inderdaad in elk geval een deel van die kosten op jou verhaald worden. Ze zijn echter wel aftrekbaar voor de belasting. Als jou rol beperkt is tot 'alimentatiebetalende' vader zonder rechten of gezag, en moeder ook alle bij de kinderen horende financiele voordelen heeft (zorgbijdrage, kinderbijslag etc), wordt zij uiteraard ook geacht dergelijke kosten - die niet onvoorzien zijn trouwens- te dragen. Ik zou er in elk geval even contact over opnemen met het ziekenfonds en/of een advocaat die weet hoe dit juridisch allemaal in elkaar zit, want het klinkt als een vrij ingewikkeld verhaal, en ik kan dus alleen maar heel algemene dingen er over zeggen. Uit de bron (jurofoon) maak ik op, dat jij NIET verantwoordelijk bent voor deze kosten. "De niet-verzorgende ouder, in het geval dat de verzorgende ouder de verzekering heeft gesloten, kan dan niet voor premies worden aangesproken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de kosten die een tandarts of arts maakt bij de behandeling van het kind. " Maar vraag dat dus voor alle zekerheid even heel goed na.

Bronnen:
http://users.telenet.be/goudi/inf_belastingen.html
http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=3957

Het loopt niet fraai, dat klopt. Normaal gesproken zou er overleg moeten zijn. Misschien kan je een mediator inschakelen om afspraken over deze verdere kosten te kunnen maken. Je bent niet zondermeer verplicht dit te betalen. Maar de huidige situatie (uit de pan rijzende zorgkosten en medische kosten) maken dat een gescheiden vader wel moet. Je kunt heeft die beugel immers nodig. Dus: op naar de mediator. Voor je dochter ook fijn: Pappa helpt haar. Want ik neem aan dat je verder nogal uit het zicht wordt gehouden.

Bronnen:
ervaring in het maatschappelijk werk.

Helaas maar het is niet anders. Dat er verwikkelingen zijn tussen jou en de moeder van je dochter heeft de tandarts niets mee van doen, jij di4ent betaald te worden, daar jij als co-ouder mede aansprakelijk bent komt de tandarts bij jou aankloppen voor betaling. Echter na betaling van de kosten heb jij een vordering op je ex, hierdoor sta je een stuk sterker voor een rechter als je een bezoekrecht of volledige zeggenschap van je dochter wilt hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100