Wie is verantwoordelijk voor het gedrag van passagiers achterin de auto?

Vijf mensen rijden in een auto. A bestuurt, B (de eigenaar van de auto) zit naast hem voorin. C, D en E zitten achterin.
Later die dag komt de politie aan de deur bij B. Er was een melding dat er iets uit het raampje van de auto was gegooid. B heeft niets gemerkt. De raampjes achterin waren een paar keer open omdat C, D en E rookten.
Politie blijft vragen om uitleg bij B - zijnde de eigenaar.

Het gaf bij ons de vraag wie er aansprakelijk zou zijn als er echt iets vervelends uit het raampje was gegooid. De meerderjarige passagiers achterin, of de bestuurder, of de eigenaar? Wij komen er niet uit.

Echt gebeurd trouwens, onlangs.

Weet jij het antwoord?

/2500

B, De eigenaar is zelf verantwoordelijk over de auto.

Ieder is verantwoordelijk voor zijn/haar gedrag. In een auto is de bestuurder ook verantwoordelijk voor het gedrag van zijn pasagiers. (niet de eigenaar zoals hierboven staat) bijv. Als de bijrijder zijn gordel niet omheeft krijgt hij een bekeuring maar de chauffeur ook.

Alle volwassenen in de auto zijn voor hun eigen gedrag verantwoordelijk. Minderjarigen vallen onder de verantwoording van de bestuurder.

In eerste instantie is de eigenaar / kentekenhouder van het voertuig aansprakelijk als het voertuig niet staande is gehouden en het feit bewezen kan worden. Als de eigenaar de feitelijke bestuurder bekend kan maken de bestuurder. De bestuurder blijft verantwoordelijk voor de lading in het voertuig, bestuurder had voorzorgsmaatregelen moeten treffen dat er niets van of uit het voertuig kan vallen. Als het bewezen kan worden dat een passagier iets uit de auto gooit kan deze aangesproken worden op de milieuwetgeving, echter de bestuurder wordt ook dan aangesproken op de wegenverkeerswet.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100