Afgekeurd door UWV?

Vandaag is mijn moeder afgekeurd met 4% arbeidsongeschikt door een arts van de UWV

De situatie:
- Ze kan niet slapen (slaap problemen), bed uit stappen lukt niet
- Ze kan de was niet doen, optillen
- Ze kan niet koken
- ze kan niet lopen omdat ze lichamelijke beperkingen heeft, heupklachten slijtage, nekklachten 3 hernia’s, knie artrose (slijtage) houdt ze dus niet 5 min vol, polineuropathie, branderige en pijnlijke voeten.
- Ze kan niets tillen, pijn aan armen
- Ze kan niet lang stilstaan wegens pijn in heupen
- Ze ziet heel slecht -18 zelfs met lenzen kan ze niks lezen (membraan loslating)
- Pijn in hoofd, duizeligheid

Daarnaast komt nog emotionele pijn. Met deze problemen is ze altijd somber en klaagt ze altijd dat ze liever niet meer zou leven.

Ze kreeg het volgende rapport:
Afgekeurd voor 4% omdat ze het volgende heel goed kan:
- Ze kan optillen 5 kilo
- Ze kan lopen 5 á 10 meter
- Ze zien haar ogen -18 niet als een beperking van haar klachten om afgekeurd te worden
- Ze kan de hele dag maximaal 1 uur staan, verdeeld over de hele dag is dat 15 minuten
- Ze zien haar problemen niet als een hinder in haar leven

Nu kunnen we bezwaar indienen maar hoe kunnen we dit het beste oplossen want mijn moeder heeft al half jaar onwijs veel pijn die ze niet kan verdragen. Medische oplossing is er helaas niet omdat we alleen maar horen dat er helemaal geen oplossing is voor haar. Nu leeft ze met heel veel pijn en klachten en het wordt zo alleen maar erger. Graag jullie hulp

Weet jij het antwoord?

/2500

laat haar artsen verklaringen schrijven en stuur deze naar het uwv

Kijk eens of je via de huisarts ergens om een second opinion kunt vragen die dan kortgesloten wordt met die UWV-arts. Succes.

Het UWV is een verzekering. Zij zullen een terminale bij wijs van spreken nog niet afkeuren omdat iemand nog kan adem halen en dat ook zeker nog bruikbaar is in de maatschappij waar je als 100% functionerende nog geen eens een normale baan kan vinden. Je kan met haar naar de huisarts gaan, en dan ga je weer een medische molen in. Je kan ook eens een bezoekje brengen aan www.vermoeidheidscentrum.nl. Ze klinkt ook heel moe namelijk. Deze instelling keert je binnenste buiten. Hoe somberder je bent, hoe rotter iemand zich voelt. Misschien als haar klachten erkent worden, en zij hiervoor passende medicatie krijgt ( dan bedoel ik bv carnitine voor spierkracht- dit helpt bij mij tegen de eeuwige verzuring in mijn benen als ik de trap op loop, of iets moet tillen met mijn armen, de pijn is een stuk minder), dan is het ook makkelijker vol te houden in het leven. Ik herken wel een aantal klachten, en het kan te maken hebben met bv CVS /ME. Misschien heb je er iets aan. Ga er alleen van uit, dat als er ergens geld bespaard of geld verdient kan worden, het is commercieel, dan delf je als klant vaak het onderspit...Zo is het, dus moet je het gaan gebruiken , zoals die vermoeidheids kliniek bv.

Ik heb het zelfde door gelopen. Medisch dossier opvragen en in hoger beroep gaan. Zo'n persoon die dan de "keuring" doet, zal wel inzien dat dit echt niet kan. Was bij mij precies het zelfde. Chronische long en rugklachten Zit in rolstoel of scootmobiel en nog zeggen ze bij UWV in assen, u gaat maar weer aan het werk. In hoger beroep in Groningen geven ze me gelijk en wordt volledig afgekeurd. Gewoon je poot stijf houden en EVT erger doen overkomen. Maar in dit geval is dat denk ik niet nodig. Suc6 er verder mee. Toegevoegd na 2 uur: Wij hebben toen èn het medisch dossier UWV èn het medisch dossier ziekenhuis en huisarts opgevraagd en we hebben ons zelf verweerd. Daar hebben we geen advocaat of dergelijk bij nodig gehad. Ze geven je de kans om in beroep te gaan, dus grijp die kans. Je moet de boel natuurlijk niet te veel aandikken. Daar prikken ze doorheen. Je moet eerlijk zijn en zeker overkomen. Ik wens jullie heel veel sterkte en suc6 met jullie evt hoorzitting. Laat mij even weten hoe het afloopt, want ze willen mensen idd veel te snel weer aan het werk hebben. "omdat het de samenleving te veel geld kost", alsof wij hier voor gekozen hebben ! Toegevoegd na 3 uur: Het klopt dat je deze schriftelijk moet aanvragen. Geef in je verweer duidelijk aan wat de medische beperkingen in de praktijk betekenen. Dus, ze kan 5 kg tillen volgend UWV-arts, als ze dit 5 x moet doen is dit wel 25 kg totaal. En geef dan ook aan wat dit met haar lichaamelijk doet, dus, hoe lang ze dan moet rusten/ liggen om dit weer te boven te konen. Geef aan wat dingen die ze doet, voor gevolgen daarna met zich meebrengen. Het kan overigens ook nog zo zijn, dat het ziekenhuis geld vraagt voor het dossier. Dit mogen ze doen, mits het natuurlijk niet te veel is. Wij hebben geloof ik €5,- betaald voor de kopieën van het dossier. Suc6 met het uitspitten van alle medische termen ed.

ik zou het er niet bij laten zitten. Gewoon bezwaar maken want ze proberen iedereen uit de uwv te knikkeren met zgn onderzoekjes. Laat haar medisch dossier zien hoe ze er werkelijk aan toe is of laat er 1 opstellen door haar doktor want dit is onmenselijk. Heel veel succes en sterkte met je moeder

Ga met deze brief en je moeder naar haar huisarts en (als die over een betere bril beschikt dan de arts van UWV) laat die contact opnemen met de arts van UWV, of laat je door de huisarts doorverwijzen naar een specialist en die contact op laten nemen met UWV......zijn ze nu helemaal!!! Mocht die weg te lang zijn dan kan je altijd nog een goede brief schrijven en die opsturen naar de minister van sociale zaken, vraag of je moeder haar gezicht eens bij hem mag laten zien en of hij haar geschikt vind om te werken. (Dreig ermee bij UWV). Succes en sterkte met je moeder.

Alvorens u schriftelijk bezwaar maakt moet u uw bezwaar met redenen omkleden en laten onderschrijven door de behandelend artsen. Ook kunt u om een medisch paspoort vragen aan uw arts mbt de gebruikte en de te gebruiken medicijnen. Door alle ellende bestaat de mogelijkheid dat u dit allemaal psychisch niet meer aan kunt, die pijnlijke ongemakken en de medicatie of behandelingen daarvoor. Daarvoor kunt u zich via uw huisarts laten doorverwijzen naar een psycholoog, en zit het dieper naar een psychiater. De mogelijk bestaat dat u antidepressiva krijgt voorgeschreven die een conflicterende werking kunnen hebben op andere medicatie. In dat geval vraagt u om een vervanging daarvan. Bij voorkeur Oxazepam oid. Bij die medicatie bent u al niet geschikt om waar dan ook te werken. (ook al heeft u bv een sollicitatieplicht.) Gewapend met een dik dossier stapt u de volgende keer met een vakbondslid (of iemand van maatschappelijk werk oid) naar een medIcus van het UWV. Schrijf uw belangrijke vragen op en evt kant en klare antwoorden. Sommige mensen slaan direct dicht bij een arts. (ZOWEL VOOR EEN GEWOON BEZOEK, ALSMEDE VOOR EEN HERKEURING.) Bedenk dat uw houding en uw uitspraken omtrent uw bezigheden of hobby ook debet kunnen zijn aan de beoordeling van een keuringsarts. Bijvoord u springt als een veer op als u aan de beurt bent en volgt de arts als een speer. Of u praat 5 kwartier in 1 uur over uw hobby en andere bezigheden, waaruit kan blijken dat het zo,n vaart niet loopt met uw evt mankementen. Bedenk dat de artsen voor elkaar kunnen observeren als u in een wachtkamer zit. (ook in de centrale hal) Ook kunnen zg andere mensen in de wachtkamer observanten zijn. Dus stap als een zielig wrak het UWV binnen en blijf die houding houden totdat u weer buiten staat en het gebouw niet meer in beeld is. En sta er op dat ze u serieus nemen en grondig onderzoeken. Sterkte en beterschap.

Bezwaar indienen is de enige weg. Je zult dan aan moeten tonen dat de FML (die lijst waarop staat wat zij allemaal kan, dus hoe vaak zij kan reiken in een uur, hoe zwaar ze kan tillen, etc.) niet klopt. Aantonen dat geselecteerde functies niet mogelijk zijn zónder dat je inzet op onjuistheid van de FML, is zo goed als kansloos. Bij het UWV gaat het om wat je ondanks je beperkingen nog kunt doen. De mate van klachten en pijn is dus niet zozeer relevant, maar het gaat om aantoonbare beperkingen, en de functies die overblijven wanneer je op een rijtje zet wat iemand met dergelijke beperkingen nog wél kan. Vervolgens wordt gekeken hoeveel iemand in die functies nog zou kunnen verdienen, en aan de hand van het verschil tussen dat loon en het oude loon, wordt het arbeidsongeschiktheidspercentage berekend. Het gaat dus, concreet, om inkomstenderving. UWV maakt fouten, niet zelden zelfs. Dus als je vindt dat de FML niet klopt, moet je absoluut bezwaar maken. Je zult wel heel concreet moeten zijn. Een argument als: "ze heeft zoveel pijn en ze kan bijna niet lopen", zegt weinig in deze wetgeving. Iemand die bijna niet kan lopen, kan immers zittend werk doen. En pijn is niet per definitie beperkend. Dus niet kunnen lopen of nauwelijks kunnen tillen zullen op zichzelf geen arbeidsongeschiktheid opleveren: functies als telefoniste/receptioniste of callcentermedewerker zijn er genoeg. Je zult dus heel duidelijk moeten maken waarom zij vanwege haar aandoening niet allerlei handelingen kan verrichten die voor werk wél nodig zijn. Mbt het medische deel: wanneer er geen medische behandeling meer mogelijk is die zich richt op de oorzaak van haar pijn, en de pijn niet onder controle te krijgen is met pijnstillers die de huisarts voorschrijft, ligt een verwijzing naar de pijnpoli voor de hand. Daar zitten de echte specialisten in de behandeling van pijn, die vaak nog heel wat meer mogelijkheden hebben dan de huisarts zo kan verzinnen. Als je van plan bent om bezwaar in te dienen, let dan op de bezwaartermijn!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100