Heb je voorrang als je van rechts komt (auto) maar je rijdt over zo'n verhoogde "verkeersremmer" die even hoog is als de stoep?

Ik dacht zelf van niet, ik dacht dat dit als een soort uitrit gold, maar ik zie zoveel auto's daar "doorscheuren" dat ik nu ga twijfelen, hoe zit het procies?

Toegevoegd na 1 uur:
ik zal zelf nog een foto zoeken.

De foto van Laiperd is nl zeer illustratief en NIET wat ik vraag
Ik bedoel dat ALLEEN die weg van rechts een verhoging heeft (ter hoogte van het trottoir, en ook die breedte) de "rechtdoorweg" is niet verhoogd.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De auto die van rechts komt over een doorlopend trottoir heeft geen voorrang. Inderdaad omdat hij vanaf een verhoging af komt. Dat mag gezien worden als een uitrit. De situatie die je beschrijft komt bijvoorbeeld voor als de auto van rechts van een woonerf af komt. Dat hij uit een soort uitrit komt, zie je inderdaad aan de hoekige trottoirband, maar ook de bestrating van het trottoir loopt meestal door over de weg.

Als het een verhoogd kruispunt is en er staan geen voorrangsborden of tekens dan geldt de regel dat rechts voorrang heeft. Toegevoegd na 11 minuten: De regel is dat op een gelijkwaardige kruising bestuurders van rechts voorrang hebben. Of er een drempel ligt of niet, dat maakt niets uit. De drempel is alleen een snelheidsremmer en dat heeft niets te maken met de vraag wie er voorrang heeft. Rechts heeft dus gewoon voorrang. De voorrangsregeling is anders bij een "doorlopend" trottoir. Als dat er ligt, wordt de kruisende weg beschouwd als een uitrit. Een "doorlopend" trottoir loopt parallel aan de rijbaan. Het trottoir buigt bij het kruispunt niet af maar loopt door. Op die plaats zijn de zijkanten van de stoepbanden schuin gemaakt zodat er overheen gereden kan worden. Precies zoals dat ook bij een uitrit is. Nu we het toch over voorrangsregels hebben: er is nóg een situatie waarbij rechts géén voorrang heeft. Dat is het geval als iemand uit een onverharde weg komt. In de wet staat: 'bestuurders op een onverharde weg verlenen voorrang aan bestuurders op een verharde weg'. Een klinkerweg, bijvoorbeeld, is een verharde weg. Iemand op een asfaltweg moet dus gewoon voorrang verlenen aan iemand die van rechts uit een klinkerweg komt. Of een weg verhard is, is te zien aan het wegdek. Al tientallen jaren geldt in de rechtspraak: "Een weg wordt beschouwd als een verharde weg wanneer het wegdek is verhard in overeenstemming met de normale eisen van het rijverkeer, ook al bestaat dit wegdek niet uit beton, bitumen, asfalt, klinkerstenen of kasseien. Een weg wordt beschouwd als een onverharde weg wanneer het wegdek niet van een zodanig wegdek is voorzien, ook al is ter bevordering van de begaanbaarheid of de instandhouding van de weg waarop enige verharding aangebracht". (zoals een zandweg waar hier en daar in de gaten puin is gestort.) Niet altijd is even duidelijk wat de status van de weg is. Het komt vaak voor dat weggebruikers zich geen raad weten. Ze twijfelen wie er voorrang heeft. Als het u niet duidelijk is, kunt u dat het beste bespreken met de wegbeheerder. In de meeste gevallen is dat de gemeente. De wegenlegger van de gemeente kan dan duidelijkheid verschaffen. Daarop staan alle wegen beschreven.

Heb je vraag even opgezocht. Het verhogen van een wegdek is een methode om een uitrit te markeren en heeft dus geen voorrang ook al komt het van rechts. Toegevoegd na 22 minuten: Ahh... met die foto is het duidelijker.. Rechts heeft voorrang

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_voo...
http://www.autoweek.nl/forum/read.php?9,4287401

of je voorrang hebt is ook te zien aan de stoep. Wanneer de rand van de stoep een ronde vorm is, is het een kruispunt. Wanneer de stoep hoekig is, dan is het een uitrit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100