Waarom zitten ter dood veroordelen in Amerika vaak zo lang in de dodencel?

Vaak jaren, en soms hun hele leven, waardoor ze eigenlijk levenslang hebben ipv de doodstraf.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het Amerikaans rechtssysteem is zo verschillend van het onze dat het niet eenvoudig is omdat uit te leggen. Alvorens tot de terechtstelling wordt overgegaan moet de overheid voor 100% zeker zijn van de schuldigheid, bij de geringste twijfel mag de terechtstelling niet doorgaan. Ondanks dat een meerkoppige jury vind dat een persoon de dader is en een rechter hetzelfde oordeel heeft kan een veroordeelde bij de gouverneur van de staat verzoeken om gratie aan de hand van feiten en aanwijzingen die tijdens de rechtszaak niet zijn meegenomen of pas na de rechtszaak bekend zijn geworden. Ook bestaat er de mogelijkheid dat de dader tijdens de veroordeling meerdere straffen heeft gekregen, als hij bijvoorbeeld een diefstal wilde plegen en daarbij het slachtoffer op een brute wijze heeft vermoord kan hij ter dood veroordeeld worden voor de moord maar ook nog eens een celstraf krijgen voor de diefstal, de ernst van de diefstal bepaald dan wat de gevangenisstraf is, deze zal hij moeten uitzitten alvorens hij ter dood wordt veroordeelt. Al met al een afschuwelijk systeem.

Dat kan komen door steeds weer een nieuw feitje omtrent hun misdaad waardoor er weer een rechtszaak komt, hier weer beroep tegen wordt aangetekend enz. Hierdoor slepen procedures soms jarenlang eer het eindelijk tot een daadwerkelijke executie komt. Toegevoegd na 1 minuut: eindelijk moet zijn uiteindelijk !

Omdat men wel 200 % zeker moeten zijn alvorens een onherroepbaar vonnis uit te voeren. Die rechtszaken kunnen ontzettend lang duren met hoger beroep, met wisselen van de jury, met het oproepen van getuigen etc.

Omdat al het papierwerk en bureaucratie enorm veel tijd in beslag neemt.

Helaas zijn er al te vaak onschuldigen vermoord in the USA Ze kunnen nu dus niet lang genoeg wachten tot ze echt helemaal zeker zijn, maar wat mij betreft, even of-topic, afschaffen die achterlijke doodstraf, helemaal uit de tijd, en niet meer terug te draaien.

Onze Puttense moordzaak... zegt eigenlijk al genoeg, dat hebben ze in de USA ook al erg vaak meegemaakt. Doodstraf is wel erg onomkeerbaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100