Ben je als voetganger verplicht om een vorm van verlichting of iets dergelijks bij je te hebben en te gebruiken wanneer je door het donker loopt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee in Nederland zijn alleen bestuurders verplicht licht te voeren als het donker of schemerig is. Maar voor je eigen veiligheid zou het wel een aanrader zijn.

Nee dat is niet verplicht, wel verstandig als je over een onverlichtte weg loopt

Volgens Artikel 5 van de Wegenwet zou je kunnen zeggen dat je wel verlicht moet zijn als voetganger: ''Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op weg wordt veroorzaakt.'' Wanneer je geen verlichting bij je draagt, zou je een gevaar kunnen vormen, wanneer je bijvoorbeeld een weg oversteekt, omdat je niet gezien kan worden.

In België ben je daartoe verplicht ja. Autobestuurders moeten altijd oplettend zijn op zwakke weggebruikers, maar jij als voetganger hebt ook verplichtingen. Zo ben je bijvoorbeeld ook verplicht om zebrapaden te gebruiken als deze er zijn, moet je altijd opletten dat er geen verkeer rondom je is als je de weg oversteekt en moet je altijd voorrang verlenen aan trams of treinen. Toegevoegd na 2 uur: Voor Nederland: "Voor die fiets(er) / bromfiets(er) zijn reflectoren verplicht, maar als voetganger, van gewoon wandelaar tot hardloper ben je zelf verantwoordelijk voor jou zichtbaarheid, er is geen wettelijke verplichting."

Bronnen:
http://www.belgium.be/nl/mobiliteit/fietse...

Nee je bent het niet verplicht maar het is wel veiliger . Er zijn diverse veiligheidsatributen te verkrijgen. Meest gangbare is een veiligheidshesje of reflecterende bandjes om de mouwen van je jas. Veiligheid boven alles lijkt mij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100