Dat een cao een collectieve arbeidsovereenkomst is, weet je ondertussen al. Wat je nu nog niet weet is dat cao's op drie niveau's kunnen worden afgesloten:
- binnen de onderneming (in de ondernemingsraad, dat is de raad waar de werkgever en vertegenwoordigers van de werknemers de arbeidsvoorwaarden ed bespreken en laten opnemen in het Arbeidsreglement)
- binnen de sector (in het Paritair Comité, dat is gelijkaardig aan de ondernemingsraad, maar richt zich op een sector - bijvoorbeeld: metaal, bouw, voedingsindustrie..)
- en voor het hele land (in de NAR - Nationale Arbeidsraad), waar vertegenwoordigers van werkgevers -en werknemersorganisaties worden vertegenwoordigd - bijvoorbeeld: het VBO, UNIZO, ABVV, ACV of ACLVB)
De wetgeving omtrent cao's werd opgenomen in het Sociaal recht (het sociaalzekerheidsrecht en het arbeidsrecht).
Dat sociaal recht kwam tot stand na de Tweede Wereldoorlog, toen "rechten" voor iedereen werden vastgelegd.
Toegevoegd na 5 minuten:
Oh ja, het nut van de cao: zo zijn werknemers er zeker van dat ze bijvoorbeeld uitbetaalt zullen worden. De werkgever heeft dan weer de zekerheid dat zijn werknemers niet zullen staken én de goederen of diensten navenant zullen zijn.
Waarom wordt er dan soms nog gestaakt? Omdat de machtsverhoudingen tussen werkgever én de werknemersorganisaties soms hoog oplaaien en zo'n staking dan soms de enige vorm van verweer is om zo'n cao tegen te houden.