Mag iemand die een foto maakt van een verkeersongeval die in een (regionale) krant zetten zonder toestemming van de betrokkene?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dat mag want op openbare plekken mag je fotograferen en filmen. (nouja bijna overal) MVG SYDK

Dat mag alleen als je nergens uit op kan maken wie de betrokkene is, en dit er ook niet bij zet. Recht op privacy, portretrecht etc.

Ja, dat mag, en dat gebeurt ook. Een paar maanden geleden zat mijn dochter van toen 9 jaar in de bus terug van haar schoolreisje en ze raakten betrokken bij een ongeluk. Alle kinderen moesten uit de bus en in het gras gaan zitten. Er waren meteen allerlei mensen met camera''s. Er is nog uitdrukkelijk verzocht om de kinderen niet herkenbaar in beeld te brengen. Door de meeste fotografen is daar gehoor aan gegeven, maar niet door allemaal, een aantal kinderen staat er echt duidelijk op (mijn dochter niet gelukkig). De motorrijder die tegen de bus opgereden is, is niet in beeld gekomen, die was zwaargewond. Misschien was die al afgevoerd, of misschien zijn er wat dat betreft dan weer wel regels.

Nee dat mag niet. In de Belgische rechtspraak zijn gevallen te signaleren waarin het recht op afbeelding van slachtoffers of hun nabestaanden door de media werd genegeerd. Zo oordeelde het hof van beroep te Brussel dat er sprake was van schending van het portretrecht naar aanleiding van de publicatie in een weekblad van een doodsprentje van een gehandicapte kleuter die door verdrinking om het leven kwam. Aan de ouders werd een financiële schadevergoeding toegekend en het tijdschrift werd veroordeeld tot de publicatie van een uittreksel uit het arrest waarin melding werd gemaakt van de veroordeling van de betrokken journalist, van de verantwoordelijke uitgever en van de uitgeversmaatschappij. De richtlijn van 2003 stipuleerde dat de pers terughoudend moet zijn bij het verspreiden van foto’s of beelden van slachtoffers van ongevallen, rampspoed of misdrijven. Recentelijk was ook de Nederlandse Raad voor de Journalistiek van oordeel dat «het publiceren van foto’s van de slachtoffers (van een vliegtuigramp) niet noodzakelijk is om de ernst van het ongeluk te tonen. De Raad is derhalve van oordeel dat door het plaatsen van foto’s van slachtoffers, die niet voor dat doel zijn afgestaan, «grenzen zijn overschreden van hetgeen, gelet op de journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is».

Bronnen:
http://www.mediakritiek.be/index.php?page=...

Wanneer jij een foto maakt vanaf de openbare weg mag het gewoon. Wel worden betrokkenen dan onherkenbaar gemaakt en worden kentekens ook onherkenbaar gemaakt. Maar het mag dus volgens de wet allemaal wel. Maar het mag dus niet als je in iemand zijn tuin staat te fotograferen, daarvoor is toestemming nodig om de tuin te betreden. Op de openbare weg mag iedereen foto`s maken en filmen naar hartelust.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100