Is mijn moeder rente aan ons kinderen verschuldigd over het vruchtgebruik van de erfenis van mijn vader?

Toegevoegd na 10 uur:
Mijn moeder, 30 jaar weduwe, wil vadersdeel waarover zij het vruchtgebruik heeft, aan ons gaan uitkeren. In haar boekhouding is het bedrag wat nu vermeld wordt echter nogal wat meer als de het bedrag van direct na overlijden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vruchtgebruik betekent de vruchten genieten. Rente daarover vergoeden is strijdig met het begrip vruchtgebruik en de bedoeling daarvan, omdat de vruchten dan geheel of gedeeltelijk niet bij moeder terecht komen. Het antwoord op deze zo gestelde vraag is Nee. Door de vraagsteller is niet duidelijk gemaakte op grond waarvan moeder het vruchtgebruik heeft en waarover? Moet m.i. betrekking hebben of op een erfenis van een overlijden van voor 2003 of op grond van een testament. Toegevoegd na 10 uur: N.a.v. de toevoeging: De erfdelen kunnen na 30 jaar meer of minder waard zijn geworden. Bij voorbeeld een huis is in 30 jaar tijd doorgaans vele malen meer waard geworden. Dus nagaan dat het eigen waardeaangroei is zonder opbrengsten op grond van het vruchtgebruik. Je moeder is daarover GEEN rente verschuldigd. Ze kan mogelijk voelen dat ze jullie nu iets verschuldigd is. Het is mogelijk belastingtechnisch voordeliger voor jullie als ze niet iets van jullie erfdeel van je vader uitkeert maar haar eigendom (dus jullie toekomstig erfdeel) aan jullie verkleint door schenkingen aan jullie te doen. Raadpleeg deskundige (notaris?)

Ja dat is ze. je kan dat echter ook alleen maar weer erven als je moeder dood is.

Nee, vruchtgebruik is gebruiken wat het oplevert. Als de erfenis rente oplevert is dat de vrucht van de erfenis, dus mag je moeder dat allemaal gebruiken.

Nee zeg!!! Gelukkig niet. De langstlevende ouder Als iemand overlijdt en een echtgenoot en ten minste één kind achterlaat, krijgt de langstlevende het eigendom van de erfenis van de overledene. De kinderen van de overledene krijgen een vordering in geld. Deze vordering kunnen ze opeisen ná het overlijden van de langstlevende ouder. Zo staat het in wet. Dus als je moeder verstandig is dan gaat ze lekker ruim leven........

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100