beslagleggen mag dat?

mijn motor is gerepareerd door privepersoon
na 14 maanden was de motor nog niet klaar
ik had vooraf 400 euro loon betaald en 270 euro onderdelen
uiteindelijk heb ik mijn motor maar bij deze persoon weggehaald,en naar echte motorgarage gebracht,daar was mijn motor binnen 2 dagen klaar kosten 450 euro
het was broddelwerk vertelde de monteur over prive persoon
nou wil de privepersoon nog extra geld voor onderdelen en werkuren, als ik niet betaal , laat hij beslag op mijn motor leggen
Mag dat zonder een rechterlijke uitspraak?
alles ging zwart

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om letterlijk antwoord te geven op je vraag: ja, hij kan en mag zomaar beslag leggen op je motor, zonder een rechterlijke uitspraak. Dit heet dan conservatoir beslag en wil zeggen dat jij niet meer vrij over je motor mag beschikken (dus bijv. niet verkopen), maar moet 'bewaren'. (dit beslag wordt overigens wel gelegd door een deurwaarder, niet door hem zelf). Als hij conservatoir beslag wil leggen, moet hij echter binnen twee weken een procedure bij de rechter beginnen om bij jou betaling te vorderen door middel van een executoriaal beslag (dit is een beslag waar hij wel een rechterlijke uitspraak voor nodig heeft en wat hem toestemming geeft jouw motor te verkopen en uit die verkoop jouw schulden bij hem te verhalen). De rechter zal dit echter nooit geven en het conservatoir beslag ongeldig achten (waardoor hij jou evt. schadevergoeding moet betalen). Daarbij zal hij dit zelf ook niet doen gezien het om een zwarte klus ging. Met andere woorden: je hebt niks te vrezen! Het nadeel van deze zwarte klus is dat jij nu ook je geld moeilijk terug kan vorderen bij hem, omdat je geen poot hebt om op te staan. Hadden jullie misschien een of andere overeenkomst?

Nee natuurlijk mag dat niet. Hij staat sowieso niet sterk als alles zwart is gedaan. Dan zal hij wel uitkijken om officiele instanties te waarschuwen of in te schakelen. Wordt hij zelf echt niet beter van. Die persoon zal vast wel geen vriend zijn;-) Pas wel op dat hij geen wraak wil nemen want je motor is natuurlijk een lonend doelwit om te vernielen.

Je hebt die 'prutser' al betaald voor diensten die niet correct zijn uitgevoerd. Als er iemand al beslag zou moeten leggen, dan ben jij dat...

Die man heeft nogal veel praatjes, je hebt hem immers geld gegeven en jou al 14 maanden laten wachten. Lijkt mij meer dan redelijk dat hij jou geld terug betaald voor zijn slechte service en en zijn prutswerk. Bovendien kan een beun de Haas jou niets maken, alleen slechts bluffen.

Je vraagt terecht of hij beslag mag leggen zonder rechterlijke uitspraak. Nee dat kan alleen als hij je laat dagvaarden via een deurwaarder of advocaat. Dan zal de rechter de zaak helemaal bekijken en beoordelen en dan pas eventueel toestemming geven tot beslaglegging. Ik zie het nog niet (zo gauw) gebeuren, want je staat natuurlijk sterk door het geleverde broddelwerk wat de officiele motorgarage had geconstateerd. Maar uitgesloten is het niet helemaal, want hij zou je toch kunnen laten dagvaarden. Dan gaat een rechter alle feiten beoordelen en spreekt recht, wat hebben jullie afgesproken, dus prestatie en tegenprestatie. Maar hij laat zich niet uit over zwart werken. Daar gaat alleen de belastinginspecteur over.

Die "vriend" van jou doelt waarschijnlijk op het retentierecht. Of het nu zwart is of niet, als ik ergens mijn motor laat repareren, hij maakt er kosten aan en ik betaal niet, dan mag hij mijn motor onder zich houden totdat ik betaal. Maar die "vriend" heeft de bel horen luiden en weet niet waar de klepel hangt. Maar in dit geval is daar geen sprake van. Je hebt betaald, en je hebt een waardeloze reparatie gekregen. Niet jij, maar hij blijft in gebreke. Sterker nog, je kan hem aansprakelijk stellen. Jullie hebben een overeenkomst, jij betaald, hij levert. Echter heeft hij niet geleverd aan jou waar je om vroeg. Dus als hij nog eens dreigt, zeg je gewoon: Prima kerel, zet er maar een advocaat op. Dan vorder ik het geld terug van jouw wanprestatie. Zeg erbij dat het retentierecht niet van toepassing is en dat hij een wanprestatie heeft geleverd. Ik gok dat hij dan wel inbindt. Als je nog smsjes of andere informatie hebt van hem dat jullie die afspraak hebben gemaakt en de monteur van de garage wil verklaren wat er nu precies prutswerk was, dan sta je helemaal sterk. Resumerend: nee, dat kan hij niet als individu. En jij staat wettelijk sterker dan hij, dus nogmaals: Kom maar op! ;-)

hoe wil ie dat laten doen als een expert aan kan tonen dat zijn werkt naatje is? moet ie doen als ie beunt, als bedrijf kan ie wel inpakken want dan had jij kunnen verwachten dat ie goed werk leverde en binnen een normale tijd de motor af zou hebben. hij kan dus alleen geld eisen als ie aan kan tonen dat hij zich aan de afspraken heeft gehouden en net werk zou verrichten. dat krijg ie er nooit nooit door dus. in principe kan #iedereen# beslag laten leggen, maar niet op een motor hoor. wil het toch proberen zal ie van HELE goede huize moeten komen (belasting, justitie, leasebedrijf etc) ik zou geld bij die MAN terug gaan eisen eigenlijk. de 450 om maar eens te beginnen.

Je hebt hem een opdracht gegeven en hij heeft niet geleverd (wat betekent, de motor was niet gerepareerd volgens opdracht). Als je niet levert heb je geen recht op geld. Zo zit het wettelijk ongeveer. Verder is alles mondeling gegaan en werkt hij ook nog zwart. Hij heeft dus geen poot om op te staan en probeert je alleen maar bang te maken. En inderdaad, beslag op goederen leggen kan alleen via de rechter. Verder heb je 14 maanden moeten wachten (je hebt wel er veel geduld zeg) en dus had je het volste recht de motor bij hem vandaan te halen. Omdat hij niet geleverd heeft en de afspraak over de levertijd schromelijk heeft overschreden heb jij het recht het grootste deel van je geld terug te vorden. Het is een onbetrouwbare persoon, dus zal je dit niet lukken. Voortaan dit soort opdrachten en betalingen schriftelijk vast leggen, zodat je meer bewijs hebt. Of nog beter, doe geen zaken met onbetrouwbare lieden. Je hoeft je dus nergens zorgen om te maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100