In Nederland heeft iedereen identificatieplicht, wat gebeurt er dan als je je niet kunt identificeren omdat je paspoort gestolen is?

Ik neem aan dat niet strafbaar kan zijn om bestolen te worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als je bestolen bent van je paspoort, ben je verplicht om dit aan te geven bij de politie. Je krijgt een bewijs van je aangifte, waarmee je een nieuw paspoort kunt aanvragen. Je draagt dit bewijs dan bij je en kan dit laten zien, wanneer je gevraagd wordt je te identificeren.

Als het gestolen is doe je aangifte, dan heb je bewijs en kom je onder de bekeuring uit.

Het is eigenlijk wel strafbaar. Omdat je ten alle tijde jezelf dient te kunnen identificeren. Ben je je paspoort kwijt, en heb je geen ID-kaart of rijbewijs of zorgverzekeringspasje/bankpasje, dan gaan ze héél erg moeilijk doen (zeker als je niet onderweg bent naar het politiebureau). Wanneer je aangifte van vermissing/diefstal doet zul je dan ook een boete moeten betalen. Heel gek, te bizar voor woorden dus eigenlijk, maar het moet. Dus ben je je paspoort kwijt en wil je een nieuwe, dan betaal je eerst omdat je hem bent kwijtgeraakt, en daarna omdat je een nieuwe wilt. Toegevoegd na 4 minuten: Verdrimmeld, het is veranderd. (zie bron) Inderdaad geen boete meer... Dan was ik dus een half jaar te vroeg mij paspoort laten jatten.

Bronnen:
http://www.trosradar.nl/nieuws_detail/beri...

Als aanvulling op vorige antwoorden: De aangifte van de politie geld als bewijs. Wel is het dan heel handig dat je iets bij je hebt waar je naam op staat (bankpasje) en het liefst ook nog een gelijkende foto. Een aangifte staat wel je naam op maar een foto zegt meer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100