Waarom doen sommige politie agenten de sirene aan als ze voor een rood stoplicht staan en als ze daar voorbij zijn doen ze die weer uit???

Soms zie ik bijvoorbeeld op een warme dag de politie gewoon de sirene aan doen als ze bij de stoplicht staan te wachten en dan doen ze hem aan rijden ze door rood en doen ze hem snel weer aan ...? Is dat gewoon normaal en mag dat volgens de wet of mogen ze dat niet doen...?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een veel gehoorde opmerking: Waarom doen ze dat? En waarom bv alleen de zwaailampen? Politie agenten hebben voor de uitoefening van hun dienst vrijstelling van alle regels van het Rvv. Behalve artikel 5 (gevaar veroorzaken) en artikel 8 (onder invloed). Deze regels hebben ze altijd. Ook als ze geen sirene of zwaailicht voeren. Zwaailicht en sirene voeren mogen ze pas na toestemming van de meldkamer. Zogenaamde prio 1 meldingen. Levensbedreigende situaties. Echter een verdachte situatie, bv een man die vermoedelijk in wil breken in auto's is géén prioriteit 1 melding en zullen ze ook niet met sirene en zwaailicht naar die locatie gaan. Ook niet vanwege het tactische oogpunt. Ze mogen wel doorrijden en regels overtreden. Dus ook door rood rijden. En daarvoor hoeven ze geen zwaailicht en sirene voor te voeren. Dat ze dit wel doen, is niet in het kader van voorrangsvoertuig maar om andere weggebruikers erop te attenderen dat ze deze handelingen doen. Puur een extra veiligheidaspect. Vaak is het ook alleen even de zwaailampen aanzetten. Alleen zwaailampen maakt hen geen voorrangsvoertuig maar ze attenderen weggebruikers er wel op dat ze door willen rijden. Omdat ze geen toestemming hebben om als voorrangsvoertuig te rijden, zetten ze hem nadat ze deze bijzondere handelingen hebben gedaan, deze weer uit.

Zodat ze de auto's waarschuuwen die de stoplicht groen hebben want ze rijden wel door rood

Volgens een kennis van mij hebben ze dan geen noodsituatie maar wel een waar spoed bij gebaat is. Ze moeten dan dus snel ter plaatse zijn.

Dit doen ze omdat op dat kruispunt auto's rijden die dus moeten zien dat hun spoed hebben, als ze dan oversteken en er rijden verder geen auto's etc. Dan is het dus niet nodig om overbodig geluid te maken, maar rijden meestal wel hard door. Ik vind het dom want er kan wel een kind of iets oversteken en dan rij je hem gelijk dood, dus de sirenes aan laten lijkt me slimmer. Of ze hadden geen zin om op rood te wachten en maakte even misbruik :p

Hij doet m weer uit als hij kan overzien dat hij sowieso vrij baan heeft voorlopig, wat de sirene dus overbodig maakt.

Ze moeten dat doen als ze voorrangsvoertuig willen zijn... Staat in de wet.

Soms gebeurt dit bij boeventransport. Het stilstaan voor een licht is een risicofactor omdat dan een eventuele bevrijdingsactie kan plaatsvinden.

Zoals jij dat schets en waarbij je suggereert dat ze niet naar een spoedklus onderweg zijn, dan mogen ze dit niet doen. Ze maken misbruik van hun positie en brengen het verkeer onnodig in gevaar. Als ze voor een stoplicht staan en ze krijgen een melding van een ongeluk, dan mogen ze natuurlijk wel hun sirene gebruiken om snel het kruispunt over te kunnen steken. Auto's die voor hun staan dienen op te rijden en ruimte te maken voor de politieauto. Daarbij kan het noodzakelijk zijn dat ze door rood moeten rijden!!!!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100