Wat zegt de wetgeving over het aanspreken van werknemers over (on)gezond gedrag (roken, overgewicht, etc)

Ik ben op zoek naar informatie over de wetgeving over dit soort zaken. Steeds meer werkgevers vinden dat ongezond eten, roken, etc het verzuim beïnvloedt en dat ze daar werknemers op mogen aanspreken. Echter, dit komt natuurlijk in de privésfeer en daar zitten juridische vraagstukken aan vast. Wat mag wel indirect (bijvoorbeeld stimuleren door groepskortingen fitness werknemers) of direct en wat niet? Een hot topic. je leest er veel over op het moment maar niet wat nou precies wettelijk is toegestaan.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De wet heeft niets te zeggen over het feit dat iemand rookt of overgewicht heeft. Werkgevers mogen personeel daar dus wettelijk niet over aanspreken, gelukkig maar want waar ligt de grens? Wel kan, wat je zelf al aangaf, een werkgever korting geven op een fitness abonnement of een stoppen met roken cursus aanbieden (mijn werkgever deed dit en ik, verstokte roker, ben inderdaad gestopt). Maar dit is allemaal op vrijwillige basis en niet wettelijk vastgelegd.

De wetgeving zegt daar niets over en maar goed ook. De werkgever heeft in principe wel gelijk, maar tast daat mee de prive-sfeer van de werknemer aan. Overigens waar zou het eindigen. Een partijtje voetballen of op vakantie gaan, geeft ook een verhoogd risico. Neem je eigen verantwoordelijkheid, want tenslotte gaat het om jouw gezondheid en mijn belastinggeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100