Welk rijbewijs heb ik in België nodig om met een scooter van 125cc die 85 km/u haalt, te mogen rijden?

Ik dacht aan rijbewijs A, A3 of B maar hoe veel info ik ook opzoek, ik raak er niet wijs uit. Ik las ook ergens dat ik al twee jaren een rijbewijs B zou moeten hebben? Klopt dat? Zo ja, is een voorlopig B ook goed?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Rijbewijs A is voor motoren, A3 is voor b klasse brommertjes ( 45km/u). Als je 2 jaar je rijbewijs B (autorijbewijs dus) hebt mag je met een 125'er rijden. Je rijbewijs B is meteen na afgifte ook geldig als je op een b klasse scooter wil rijden. En voorlopig B is enkel voor auto, dus neen.

Als je met een nederlands gekentekende scooter/motor naar het buitenland wilt gaan kijk je naar de omschrijving van het voertuig op je kentekenbewijs. Motor is rijbewijs A, bromfiets AM, auto B. Echter het voertuig moet wel conform de nederlandse wetgeving zijn toegelaten op de Nl wegen. Wil je in Belgie een voertuig huren geldt de omschrijving van het Belgische voertuig en de daaruitvoortvloeiende wetgeving (zie link) In dat geval rij je op een 125 cc en moet je een motorrijbewijs hebben. Snelheid is geen maatstaaf. Hier geldt ook dat een voertuig in de staat moet zijn die de wetgever eraan stelt (gekeurd, niet opgevoerd etc)

Bronnen:
http://www.belgium.be/nl/mobiliteit/rijbew...
http://www.belgium.be/nl/mobiliteit/rijbew...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100