Hebben mensen met down syndrome stemrecht?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, net als iedere meerderjarige burger.

Ja hebben ze wel degelijk. Sterker nog iemand bij mij op de instelling waar ik begeleider ben zit geestelijk op het niveau van een kind van 2 a 3 en kreeg ook een stem pas. Ik ben met een aantal bewoners gaan stemmen waar onder ook mensen met down syndroom.

Dat hangt er van af ; niet standaard. Maar ook niet standaard niet. Sommige mensen met het syndroom van down (en andere geestelijke beperkingen) hebben een dermate laag IQ dat ze handelingsonbekwaam en/of wilsonbekwaam zijn. Daarvoor wordt officieel een verklaring afgegeven. Mensen die handelingsonbekwaam zijn verklaard, (daar kunnen ook gevangenen of psychiatrische patiënten onder vallen) verliezen ook hun actief en passief kiesrecht. Sommigen echter hebben een IQ dat op het zelfde niveau zoniet hoger ligt dan een groot deel van de officieel niet gehandicapte bevolking, die ook gewoon stemrecht hebben. Deze mensen zijn zeer zeker niet handelingsonbekwaam- al hebben ze vaak wel wat begeleiding nodig en staan ze in sommige gevallen eventueel nauw toezicht - maar mogen dus wel hun stem uitbrengen of gekozen worden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Handelingsbekwaamheid
http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=57604
http://zuidholland.christenunie-sgp.nl/amb...

Zolang mensen niet onder curatele zijn gesteld, officieel dus, zijn ze voor de wet handelingsbekwaam en hebben stemrecht. Toegevoegd na 21 uur: Ik heb het toch nog eens nagezocht, en het blijkt in 2008 te zijn gewijzigd.

Bronnen:
http://www.kiesraad.nl/nl/Onderwerpen/Them...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100