Wat houdt 'recht van de dertiende penning' in?

Ik zit voor de grap op internet naar -voor mij, onbetaalbare huizen te kijken, en het valt op dat in vergelijking met huizen van pakweg boven het miljoen er steeds bij staat:
Het recht van de dertiende penning is van toepassing.
'Mocht u niet weten wat dit recht inhoud dan is nadere informatie verkrijgbaar via www.makelaardij(...)'

Ik zie het niet staan bij 'goedkopere' huizen. Wikipedia legt het mij niet helder genoeg uit. Wat betekend dit recht in simpele Jip-en-Janneke taal?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het volgende heb ik gevonden over het ontstaan de dertiende penning en een uitleg: Ontstaansgeschiedenis van de Dertiende penning De bisschop van Utrecht wilde deze streek ontginnen omdat je aan braakliggende gronden niets hebt. Door een onopgehelderde oorzaak is er in de 11e eeuw een enorme bevolkingstoename geweest. Al deze mensen moesten eten en wonen. De bisschop gaf toen grond uit aan hen die hem politiek goed gezind waren. Bezitters van land waren altijd belangrijke en invloedrijke personen. Indien zij grond verkochten moesten de kopers daarvan een deel aan de bisschop betalen: een Dertiende Penning ofwel een dertiende deel van de koopprijs van de grond. Dit recht komt alleen voor in een gedeelte van de provincie Utrecht, en kun je dus tegenkomen als je een huis koopt in de plaatsen Vinkeveen, Abcoude, Baambrugge, Loenen en Kamerik. Deze Dertiende Penning wordt in 2015 afgeschaft. B ij woningen waarop het recht van de Dertiende penning rust dient, bij overdracht van de woning, 11% over de waarde van de kale grond betaalt te worden aan de heffer van het recht van de Dertiende penning Hoop dat je hier wat meer aan hebt?

Het is een heel verhaal dat recht maar op deze site staat het hele verhaal

Bronnen:
http://www.makelaardij-witte.nl/extra_info...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100