Wat is het verschil tussen ziektewet(vroeger) en ziekteverlof

Mijn vrouw is nooit ziek ,maar nu zij ziek is word van haar verwacht dat zij ondanks haar griep en koorts toch gaat werken.Volgens haar leidinggevende is zij met verlof en kan HIJ beslissen of zij weer moet werken ,terwijl de dokter heeft gezegd zeker een week uitzieken.Ze werkt in een Verpleeghuis P.G. dat zijn demente bejaarden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De leidinggevende bepaald dat niet, dat bepaald de arbo-arts. Als ze ziek mag ze gewoon thuis lopen en dit mag niet ten koste gaan van verlof dagen. ziekteverlof en ziektewet is anders, omdat als je in de ziektewet zit, je van het uwv een ziekte-uitkering krijg bij ziekteverlof ben je in dienst van je werkgever en betaald je werkgever je ziektegeld uit.

Gewoon uitzieken, juist bij de kwetsbare groep ouderen moet je thuis blijven als je ziek bent. Het griepvirus is zeer snel overdraagbaar. Zelfs met een fikse verkoudheid hoor je als verpleegkundige in een verpleeghuis thuis te blijven. Dat is pas professioneel werken.

Al zou de leidinggevende hoog of laag springen en noemen ze het voor mijn part vakantie of herfstverlof; ziek is ziek, zeker bij koorts en al helemaal als je bij kwetsbare mensen werkt. Jouw vrouw is niet verantwoordelijk voor het personeelstekort. Als je moeilijkheden verwacht doordat ze niet gaat werken zou ik telefonisch als man zijnde de boel nog even aandikken qua ziekzijn, het moet er niet op uit draaien dat ze hierdoor ook nog in de problemen komt.

Er is hoogstens een verschil wat betreft de drager van het risico voor ziekte van werknemers. Als je werknemers ziek zijn dan mag je daar als werkgever best controle op zetten maar daar ben je niet goed mee bezig als je daar directe leidinggevenden mee belast. De werkgever dient een onafhankelijke (arbo-)arts in te schakelen als er onduidelijkheid is over of je in staat bent om te werken en wanneer.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100