Is er een reden voor dat kerkhoven zich dichtbij scholen bevinden?

Ik liep vandaag over straat en plotseling kwam het eens in mijn hoofd op dat er hier in Tilburg 3 scholen zijn waar zich kerkhoven voor of achter bevindt.

Is dit puur toeval of is er een reden voor dat er zoveel kerkhoven dichtbij scholen zitten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Vroeger had iedere kerk een school. Die stond dus in de onmiddellijke nabijheid van de kerk. De samenwerking tussen school en kerk was toen onverbrekelijk. Het kerkhof lag eveneens naast de kerk, omdat na de begrafenisdienst de kist via de zijdeur met priester/dominee en kerkvolk ter aarde werd besteld. In ons dorp zijn nog steeds drie kerken en iedere kerk heeft zijn eigen school en begraafplaats. Het ligt allemaal keurig naast elkaar. Het is dus geen toeval, maar historisch zo gegroeid. Doordat kerk, school en dood van elkaar zijn vervreemd door de ontkerstening, kan ik me deze vraag van een jong iemand goed voorstellen.

Ik denk dat dit toeval is. Ik heb het nog nooit gezien in ieder geval. Een kerkhof hoort altijd bij een kerk te liggen. Maar een begraafplaats kan overal liggen.

nee het is puur toeval dat de scholen zo dicht bij kerkhoven worden gezet vaak bestonden de kerkhoven eerder

Vroeger kwam de opvoeding van kinderen (en volwassenen) voor een groot deel voor rekening van de kerk. Een kerkhof (letterlijk kerktuin) ligt bij de kerk. De school vanuit vroeger ook. Het kerkhof ligt niet per se bij de school, maar wel bij de kerk, en daar staat van oudsher de school vaak bij.

Hoewel Ivana het juiste antwoord al heeft gegeven, wil ik er iets aan toevoegen. Tilburg is een verzameling hele kleine dorpjes: St Anna, Korvel, Heikant, Goirke om er maar een paar te noemen. Elke dorp had zijn kerk en zijn school. In onze begrippen, nu, tref je dus steeds in de omgeving van het kerkhof, een school aan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100