als je na 3 jaar erachter komt,dat je vader bent. wat zijn dan je rechten? het kind weet(nog) niet dat ik haar vader ben.

Toegevoegd na 2 uur:
mag ik dan eisen dat het kind mijn achternaam krijgt?

Toegevoegd na 6 dagen:
bedankt voor de antwoorden allemaal.
wat mij betreft krijgen jullie allemaal het beste antwoord.

Weet jij het antwoord?

/2500

Tja, ik weet dat als een vader na 3 jaar nog geen erkenning heeft aangevraagd, dat al zijn rechten dan vervallen, maar dat gaat voor gevallen waarin de vader weet dat hij vader is. Als jij kunt aantonen dat je het nooit geweten hebt, dan kunnen er andere regels gelden (lijkt me ook niet meer dan redelijk). Denk er trouwens wel aan dat als jij je rechten laat gelden, de moeder het ook opeens over plichten kan gaan hebben als in alimentatie e.d. Gefeliciteerd trouwens, denk ik? Toegevoegd na 2 minuten: Hmmm... kan nog wel eens een lastig verhaal worden. Zie onderstaande site: http://zakelijk.infonu.nl/juridisch/25136-gerechtelijke-vaststelling-van-het-vaderschap.html

Dit is heel lastig! In principe krijg je pas rechten als je als vader het kind erkent hebt. Dat kan je doen bij de grioffier van de rechtbank [Zie alle stukken hier: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties?keyword=vader&form-period-from=&form-period-to=&form-department=Justitie&form-information-type=#ref-justitie ] Hoe krijg ik gezag als ik niet getrouwd ben en geen geregistreerd partnerschap heb? http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/hoe-krijg-ik-gezag-als-ik-niet-getrouwd-ben-en-geen-geregistreerd-partnerschap-heb.html Wanneer u als vader van uw kind niet met de moeder getrouwd bent en ook geen geregistreerd partnerschap hebt, krijgt u niet automatisch het gezag over uw kind. Wilt u gezamenlijk ouderlijk gezag, dan kunt u dit aanvragen bij de griffie van de rechtbank. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat u uw kind heeft erkend.

je zal je recht met de moeder kunnen bespreken want als je rechten hebt krijg je ook plichten als een kind geboren word en aangifte gaat doen erken je dat het je kind is is dat in jou geval niet gebeurt of weet je het zelf pas sinds kort kan je een vaderschap test aan vragen

Kan alleen via de rechtbank. Bespreek het met een advocaat. Probeer een gesprek aan te gaan met de moeder. Want officiele rechten en plichten verkrijgen, betekent niets, als de moeder niet meewerkt. Toegevoegd na 6 uur: ERkenning moet voor het eerste jaar van het kind. Als je het kind alsnog wilt erkennen, heb je altijd de medewerking van de moeder nodig, en DNA onderzoek. De rechter moet een uitspraak doen. Als je het kind hebt erkend, kan je een verzoek indienen om het kind jouw naam te laten verkrijgen. Ook hier heb je de medewerking van de moeder nodig. Zonder advocaat begin je niets in deze. Het kan je handenvol geld kosten voor de advocaat, tenzij je pro deo procedeert. Bovendien nog honderden euro s aan legeskosten. Praat eerst met de moeder, dat kan de zaak vergemakkelijken. Je zult bv moeten aantonen dat het kind van jou is. Dat kan alleen als de moeder bereid is om dit te verklaren en/of een dna onderzoek. Je positie is zwak.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100