Is de naam 'eskimo' racistisch?

Vanwege het weer moest ik hier ineens aan denken. In (teken)films worden ze vaak afgebeeld samen met iglo's. Mag en kan je deze inheemse bevolkingsgroepen eigenlijk wel eskimo's noemen? Of is dat racistisch?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee dat is niet racistisch, eerder onwetendheid over de werkelijke/eigen benaming. Of iets racistisch is, is uiteindelijk meer een soort mening dan een objectief feit. Een rechter zal er denk ik ook niet snel een veroordeling aan vast hangen. Sommigen zullen de term eskimo als beledigend opvatten. Beter is het dan om deze bevolking als Inuit aan te duiden. (In-uu-wiet, ik dacht altijd dat je het zo schreef: Inuït) https://nl.wikipedia.org/wiki/Inuit#:~:text=Inuit%20is%20de%20naam%20waarmee,Groenland%20en%20Canada%20zichzelf%20aanduiden.&text=Het%20woord%20inuit%20is%20het,Inuit%20als%20beledigend%20wordt%20beschouwd. === https://joop.bnnvara.nl/nieuws/rijksmuseum-neemt-afscheid-van-negers-eskimo-s-en-indianen Het Rijksmuseum schrapt negers, hottentotten en eskimo’s uit de omschrijving van de collectie. In de aanduiding van kunstobjecten zullen de kwetsende etnische aanduidingen worden vervangen door neutrale termen.

Toegevoegd op 09 februari 2021 16:59: tekst

Op dit moment worden de benamingen inuit en eskimo's beide gebruikt, resp. in Groenland en Alaska. De oorsprong van het woord eskimo is onduidelijk, maar racistisch is het in elk geval niet. Het kan 'rauwvleeseter' betekenen in de Indiaanse Algonkintaal: eskimantsik. Het kan ook 'spreker van een vreemde taal' betekenen: ayaxkyimewa. Eskimo is een verbastering van beide woorden. De meeste eskimo's (= Groenland en omgeving) noemden zichzelf inuk (= mens; meervoud inuit) of kalalek (Groenlander). Daarom is besloten ze voortaan inuit te noemen in Groenland en de eilanden ten westen daarvan. Eskimo blijft de benaming in Alaska en het aangrenzende Siberië. Bronnen: Van Dale; Winkler Prins encyclopedie.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100