Gebruikt men vandaag de dag nog steeds morse?

Of zijn er nog steeds beroepen waar men dit moet leren?

Toegevoegd na 37 seconden:
Ik bedoel dus niet in de zin van hobbymatiggebruik.

Weet jij het antwoord?

/2500

De Internationale Morsecode wordt vandaag de dag nog altijd gebruikt. Omdat het alleen afhankelijk is van een vast ongemoduleerd radiosignaal, vereist het minder apparatuur om morse te verzenden en te ontvangen dan andere vormen van radiocommunicatie en kan het gebruikt worden in situaties met een slechte signaal-ruisverhouding; het vereist bovendien heel weinig bandbreedte. Bepaalde gedeelten van het radiospectrum zijn gereserveerd voor de overdracht van morsesignalen, bijvoorbeeld voor de scheepvaart tussen 405 en 535 kHz met een noodfrequentie op 500 kHz. De Nederlandse marine en luchtvaart heeft rond het jaar 2000 het morse officieel buiten gebruik gesteld voor radioverbindingen en vervangen door andere communicatiemethoden.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Morse

Bij mijn weten zijn er geen beroepen meer ter land, ter zee of in de lucht waarbij het beheersen van het morsealfabet een verplicht vak is. Met andere woorden: waarbij het dus een vereiste is dat de uitoefenaar van het beroep moet voldoen aan de vereiste snelheid van de morse code 16 woorden per minuut, en voor verstaanbare taal 20 woorden per minuut. Door de komst van nieuwe communicatiemiddelen via satellieten is het gebruik van de morsecode in onbruik geraakt. Aan boord van koopvaardijschepen was het de Radio-officier of telegrafist die behalve de praktische kennis van zenders, ontvangers en radars het morsealfabet moest beheersen.Een RO/ telegrafist was degene die met behulp van een elektrische telegraaf berichten zond en ontving, meestal telegrammen genoemd. Als het seinen niet over een vaste lijn maar over de radio gebeurde (draadloze of radiotelegrafie), sprak men wel van marconist of sparks (draad of vonk). https://dickbal.wordpress.com/radio-officier-ter-koopvaardij/ http://members.ziggo.nl/paasnijders/Pagina/De%20Radio%20Officier.htm Per 1 januari 1998 is de gehele vloot omgebouwd om nog uitsluitend per satelliet te communiceren. Er was misschien nog ergens een verdwaalde Nederlandse marconist of vonkenboer op een oud bouwvallig schip maar per 1 februari 1999 is het beroep officieel opgeheven. Het officiële einde van de scheepstelegrafie was op 13 maart 1999. Het laatste officiële bericht in morsecode werd op 1 februari 1999 in Ierland verzonden. Dat Ierland deze eer te beurt viel was omdat het RMS Titanic in Ierland was gebouwd en te water gelaten. Zij had op 2 april 1912 veilig de haven van Belfast verlaten. Nav haar ondergang werd er een versnelde tweede radioconferentie gehouden en een aanzet werd gegeven voor het zgn SOLAS verdrag. http://www.absolutefacts.nl/wetenschap/data/morsecode.htm In Nederland en België wordt de morsecode alleen professioneel gebruikt bij de veiligheidsdienst van de Koninklijke Marine via lichtmorsecommunicatie. Dat gebeurt, indien nodig, op momenten dat de radio wegens radiostilte niet gebruikt mag worden of wanneer schepen zich ten opzichten van elkaar op zichtafstand bevinden. Voor het bedienen van de speciale seinlamp is geen aparte opleiding nodig, een kind kan de was doen, oftewel de matroos. https://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtmorsecommunicatie

Bronnen:
http://www.absolutefacts.nl/wetenschap/dat...
https://www.mijnzzp.nl/Beroep/1401-Marconi...

Ja, bij de marine wordt nog gebruik gemaakt van morse via lichtseinen. "Lichtmorsecommunicatie is in Nederland en België nog de enige wijze waarop morsecode professioneel wordt gebruikt. Zoals een marconist een seinsleutel gebruikt, zo gebruikt iemand van de verbindingsdienst van de Koninklijke Marine (KM) een seinlamp. Deze seinlamp is een soort zoeklicht, waarop aan de voorzijde een aantal lamellen zijn gemonteerd die normaal gesproken het licht van de lamp tegenhouden. Door op een hendeltje te drukken worden de lamellen in een stand gezet waarbij het licht wél zichtbaar is. Met het hendeltje kan men dus korte en lange lichtflitsen laten zien. Lichtmorse is nog steeds in gebruik bij de Marine, omdat het nog steeds een goed middel is om tussen twee schepen op zichtafstand (tot ongeveer 10 à 15 zeemijl) korte berichten en orders door te geven. Voordeel van de gerichte seinlamp is, dat bijna niemand mee kan lezen met het bericht, want het is een smalle bundel. Bovendien is het handig om gedurende tijdstippen dat men de radio niet mag gebruiken (radiostilte) toch een bericht over te brengen." Ook op land is lichtmorse bruikbaar, ook overdag, door met zaklampen naar elkaar te seinen. Zo kunnen berichten over relatief korte afstand (max enkele kilometers) worden verzonden zonder dat die kunnen worden onderschept door afluisterapparatuur.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtmorseco...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Morse

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100