Hoe groot is de macht van de Paus?

Stel Paus Fransiscus besluit, na een nachtje erover nagedacht te hebben, om de vrouw toe te laten tot het priesterlijk ambt.
Kan hij dat alleen beslissen, of is daar kerkrechtelijk ook instemming voor nodig van bijvoorbeeld het college van Kardinalen.

En wat als de kardinalen het bij meerderheid er niet mee eens zijn met de Paus zijn beslissing, kunnen zij dan de Paus afzetten?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het leergezag in de katholieke Kerk berust bij de paus alleen en bij de gezamenlijke bisschoppen (dus niet alleen de kardinalen) in vereniging met de paus. Als de paus bijv. zou besluiten dat kinderen hun eerste H. Communie mogen doen vanaf 12 jaar, dan is de hele katholieke Kerk daaraan gebonden. Als de paus zou besluiten, dat ook gehuwde mannen priester kunnen worden gewijd, dan gaat dat gebeuren. Daar is geen toestemming of goedkeuring van kardinalen voor nodig. Anders wordt het als het gaat om beslissingen van "goddelijk recht". Een paus kan geen elfde gebod toevoegen aan de 10 geboden. Hij kan ook niet invoeren dat vrouwen tot priester kunnen worden gewijd. Dat gaat om theologische redenen niet en de paus is, als de dienaar der dienaren Gods, uiteraard ook gehouden aan het katholieke geloof. De paus kan niet worden afgezet. Toegevoegd na 15 minuten: In de apostolische brief "Ordinatio Sacerdotalis" van mei 1994 heeft paus Johannes Paulus II ook het definitieve antwoord gegeven in deze materie ("einde discussie dus"). Hij verklaarde "dat de Kerk geen enkele volmacht heeft vrouwen tot het priesterschap toe te laten en dat alle (katholieke) gelovigen zich bij dit oordeel hebben neer te leggen".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100