Vervallen de mensenrechten binnen een gezin?

Ik denk dat ik het antwoord wel weet maar ik zou graag bevestiging krijgen. Op internet vond ik niet de informatie die ik zocht.
Ik vraag me af of mensenrechten binnen een gezin anders zijn.

Bijvoorbeeld: kan een ouder zijn kind verplichten thuis te blijven? (Artikel 13: Een ieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat.)
Of mag een ouder zijn kind een tik/slag geven? (Artikel 5: Niemand zal onderworpen worden aan folteringen, noch aan een wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.)

Mogen ouders dat?

Of is er een verschil tussen onvolwassen kinderen en volgens de grondwet volwassen kinderen?
Of een verschil tussen inwonend bij de ouders niet meer inwonend bij de ouders?

Weet jij het antwoord?

/2500

De artikelen uit je vraag zijn artikelen uit de Universele verklaring van de rechten van de mens. De Universele verklaring van de rechten van de mens geldt tussen overheden en burgers, niet tussen burgers onderling. Het gaat dus met name om zaken waarvoor overheden zich moeten inspannen om voor hun onderdanen te realiseren en zaken waarvan overheden voor het welzijn van hun onderdanen moeten afzien. In de Verklaring zijn onder meer universeel geldende klassieke en sociale grondrechten vastgelegd. Die gelden vrijwel altijd verticaal (dus in de relatie overheid-burger) en maar zelden horizontaal (dus in de relatie van burgers onderling). Voor de manier waarop burgers met elkaar geacht worden om te gaan, zijn andere wetten en regels opgesteld, meestal per natiestaat. Ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding en het welzijn van hun minderjarige kinderen. Zij horen hun kinderen niet te mishandelen, maar mogen ze wel huisarrest geven wanneer zij dit nodig vinden voor het welzijn of de veiligheid van die kinderen. Of een corrigerende tik bij een goede opvoeding is toegestaan? Waarschijnlijk adviseren de meeste deskundigen te proberen deze zo veel mogelijk te voorkomen. Met de Universele verklaring van de rechten van de mens heeft de opvoeding van een kind verder maar weinig te maken. Toegevoegd na 7 uur: De vraag of mensenrechten gelden of kunnen vervallen binnen een gezin is dus een vraag die in praktijk geen waarde heeft. De mensenrechten gelden namelijk (vrijwel) niet in de relaties tussen burgers onderling.

Naast hierboven al genoemd, is er nog een aspdct. De meeste mensenrechten zijn helemala niet 'onbeperkt geldig'. neem het genoemde artikel 13: (Artikel 13: Een ieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat.) Dit bertektn ruwweg, dat een Staat niet 'zomaar' de beweginsgvrijheid van mensen mag berpeken. Tegelijk is een waslijst aan redenen waarom je niet zomaar vrijelijk overal rond mag banjeren. Zulke beperkingen moeten echter 'redelijk' zijn (doel in verhouding tot middel), en bovendien iha niet -discriminerend. Zo mag de Staat bijvoorbeeld de toegang verbieden tot beschermde natuurgebieden. Voor kinderen geldt ook nog eens, dat 'mensnerechten' niet zomaar geldig zijn, omdat ze onder ouderlijk gezag staan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100