kan de leerplicht of kwalificatieplicht mij nog wat maken na mijn 18e verjaardag?

Ik zit in het eerste jaar van een mbo4 opleiding maar wil toch in september aan een andere opleiding beginnen. Ik ben nu 17 en word in april 18 jaar. Door mijn verzuim en slechte motivatie eist de leerplicht nu dat ik in de stage periode (mei tot juli) een aantal uur per week werk en dit baantje moet ik binnen drie weken vinden, ook moet ik mij ingeschreven hebben voor mijn opleiding die ik in september wil volgen (wat ik begrijp en al gedaan heb). Als ik op de dag dat ik 18 word besluit die uren niet te werken bij dat baantje en mij af te melden voor de opleiding, kan de leerplicht of kwalificatieplicht of iets mij dan nog wat maken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee. Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Zij moeten naar school. Zo kunnen zij zich voorbereiden op de maatschappij en de arbeidsmarkt. Jongeren die na hun 16e nog geen startkwalificatie hebben, moeten tot hun 18e onderwijs volgen. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger). Vanaf het moment dat je 18 wordt ben je niet leerplichtig meer volgens de wet. Zodra je eerder stopt moet je een kwalificatie hebben. Dus als je 18 bent is de leerplicht niet meer van toepassing. Misschien kan je ergens BBL of BOL doen (4 dagen werk 1 dag school) ben even kwijt welke het is. Je werkt dan en hebt inkomsten daarnaast kan je door ervaring en scholing nog groeien in je werk mocht je die ambitie hebben

Bronnen:
www.leerplicht.net

De volledige leerplicht geldt voor kinderen vanaf vijf jaar tot en met het schooljaar waarin ze zestien worden. Vervolgens geldt de kwalificatieplicht tot de 18e verjaardag, tenzij de jongere een startkwalificatie heeft. Een startkwalificatie is een diploma op minimaal mbo 2 of havo/vwo-niveau. Jongeren van 18 tot 23 jaar zonder startkwalificatie, vallen onder de RMC-wet (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaten). Jongeren die zijn aangemeld bij de RMC worden geholpen en gestimuleerd om terug naar school te gaan of om werk te vinden waarbij ze een diploma kunnen halen.

Bronnen:
Onderwijs Consumenten Organisatie

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100