Hoe kan een dove een tekst begrijpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Taal is meer dan alleen geluid. Via gebaren en/of liplezen kan een dove net zo virtuoos een boodschap communiceren als 'gewone' horende mensen. Net zoals een horende baby taal leert door verbanden te leggen en langzaam te begrijpen wat andere mensen met bepaalde geluiden bedoelen kunnen dove baby's dat ook. Alleen zullen zij niet op geluiden letten maar meer op gebaren en lichaamstaal. Later, wanneer ze iets ouder (jaar of 2) dan kan hen ook duidelijk gemaakt dat lippen woorden vormen en dat die woorden betekenis hebben en zo leren zij liplezen. Door bij andere mensen de keel te voelen leren zij van het bestaan van stem en geluid. Door hen te stimuleren ook dat geluid te maken en vervolgens ook hun lippen te bewegen leren ze zelfs praten. Sommigen kletsen je werkelijk de oren van je kop, kan ik je vertellen. ;-) Toegevoegd na 2 minuten: Even voor de volledigheid: het leren lezen gaat bij hen niet veel anders dan bij horende mensen. Letters worden woorden, en woorden krijgen een betekenis. Of die betekenis nu door spreken, of gebaren duidelijk wordt gemaakt, dat maakt niet zoveel verschil.

Doven communiceren onderling of met behulp van een doventolk ook met elkaar. Doof zijn heeft niets met je intelligentie te maken, een dove begrijpt dus ook wat er gezegd of geschreven wordt. Met gebarentaal kun je ook emoties uitdrukken, door bijvoorbeeld de emotie in je gezichtsuitdrukking te laten zien, dus blijheid, verdriet, of boosheid, waardoor de gebaren in een bepaalde sfeer worden geplaatst. In geschrift lezen ze de tekst net als niet doven, dus naar aanleiding van leestekens, begrijpen ze de tekst.

Mijn vader werd volkomen doof toen hij 25 jaar was. Hij heeft daarna gestudeerd en communiceerde via liplezen en gewoon opschrijven. Het was niet altijd makkelijk maar hij is uiteindelijk toch architect geworden. Dus een doof iemand kan in principe , met enig geduld van de niet dove mensen , normaal functioneren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100