Wat doe je als iemand een klein bedrag te weinig overmaakt? Ik stuur een rekening van 85 en diegene maakt 84 over. Dit gebeurt steeds vaker helaas...?

Ik zou graag tips krijgen hoe ik kan reageren. Vroeger liet ik het erbij zitten, maar ik snij mezelf steeds vaker in de vingers, zoveel verdien ik nou ook niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voor een eenmalige factuur zou ik die euro laten zitten, maar ik begrijp dat het steeds vaker voorkomt. Als het steeds dezelfde personen en bedrijven zijn dan zou ik bij de volgende factuur het te weinig betaalde bedrag gewoon er opnieuw opzetten met als omschrijving: "openstaand bedrag voorgaande nota's" of iets dergelijks. Daarna het nieuwe bedrag verhoogd met het te weinig betaalde van de voorgaande nota('s). Als ze dan 10 keer een euro te weinig betaald hebben gaat het al om een tientje. En een keer een incassobureau erop zetten kan ook helpen. Je mag daarbij de kosten die je maakt (muv de eerste aanmaning dacht ik) gewoon laten betalen door je klant. Wel moet je er dan rekening mee houden dat je je klant kunt kwijtraken. Overigens kun je ook het bedrijf eens bellen om naar de reden te vragen. Er is ooit een boekhouder aangehouden die van elke factuur die hij betaalde een euro naar zichzelf overmaakte. Zo had hij miljoenen weggesluisd totdat een oplettende leverancier ging bellen waarom er altijd te weinig werd overgemaakt. Als het steeds verschillende klanten zijn die zo handelen kun je beter een algemene maatregelen nemen. Ik weet niet hoe sterk je moet concurreren op prijs, maar als de ruimte er is kun je ook je prijzen verhogen met bijvoorbeeld 1%. Als er dan een aantal klanten zijn die de het extra bedrag niet betalen dan heb je een stukje extra inkomsten om dat op te vangen. In het voorbeeld dat je noemt stuur je dus een rekening van € 85,85. Als ze dan € 84,85 betalen is je nadeel maar 15 cent ipv een euro. Er zijn ook klanten die wel het hoge bedrag betalen en daarmee verdien je die 15 cent als het goed is ruimschoots terug. Het nadeel van deze oplossing is wel dat de trouwe betalers nog duurder uit zijn, ondanks hun goede gedrag. De voorkeur heeft het dus om een van de eerste 3 oplossingen te kiezen, omdat daar de wanbetaler zelf last heeft van zijn gedrag.

Als er te weinig wordt betaald, dan is er sprake van een betalingsachterstand en juridisch gezien sprake van het niet nakomen van een overeenkomst (toerekenbare tekortkoming). De grootte van het bedrag is dan niet relevant. Het begint dan met een betalingsherinnering tot deurwaarder.

Het probleem is vaak dat de kosten om de resterende euro te incasseren vaak meer zijn dan die euro. De postzegel voor een herinnering kost al 50 cent. Maar het kan wel de moeite lonen om toch door te zetten, al is het alleen maar op je klanten "op te voeden". Als ze marken dat ze er altijd mee wegkomen, dan zal het steeds vaker gebeuren. Op je strepen staan is dus de beste remedie. Toegevoegd na 42 seconden: marken = merken

N.a.v. mijn vraag aan je: je geeft sportles. Je zou de wanbetaler(s) een mailtje kunnen sturen, dat ze te weinig hebben betaald met het verzoek het resterende bedrag alsnog naar je rekening over te maken. Daarin kan je ook vermelden dat jij, als ze niet binnen een door jou vast te stellen termijn betalen, het gehele bedrag terug stort op hun rekening en dat ze geen les meer van je zullen krijgen. Heb je geen mailadres, dan kan je dat mondeling mededelen. Misschien heel vervelend en confronterend, maar in een winkel betaal je ook het bedrag wat ervoor staat en niet minder. Een vergissing een keer is menselijk, maar als dit vaker voorkomt zoals je schrijft, en zeker als dat steeds dezelfde persoon betreft, dan klopt er iets fundamenteel niet. Dan kan je denken, het is maar een klein bedrag en ik wil niet moeilijk doen..... dat houdt gewoon een keer op, toch?

Het lijkt mij het beste om iedereen van tevoren te laten betalen. Wie niet op tijd (volledig) heeft betaald, kan niet meedoen met de les(sen). Als je dit ook van tevoren laat weten aan de deelnemers, zijn er geen onduidelijkheden. Toegevoegd na 4 minuten: Mijn idee geldt natuurlijk alleen voor de toekomst. Zorg dat je vanaf nu al je rekeningen van tevoren laat voldoen. Zorg er ook voor dat dit bekend is en/of wordt bij de bestaande en potentiële deelnemers aan je les(sen).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100