Handtekening met initialen roepnaam of doopnaam/namen?

Vanaf de 1e handtekening die ik schreef, gebruik ik de letter van mijn roepnaam.Nu was ik laatst bij de bank en moest iets ondertekenen,en deed het zoals altijd met mijn roepnaam.Deze werdt niet geaccepteerd want het schijnt dat de bank alleen handtekeningen accepteerd met je doopnaam/namen.Dit heb ik nog nooit meegemaakt,op mijn bankpas staat ook mijn roepnaam en keek hier wel van op.Heeft iemand dit ook meegemaakt?En wat zijn de regels tot het plaatsen van een handtekening?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nooit meegemaakt. Wikipedia zegt het volgende; Een handtekening (ook: ondertekening, autogram, signatuur of informeel poot, krabbel) is de met de hand geschreven naam die iemand plaatst onderaan een brief of document. De handtekening geeft aan dat men de inhoud van de tekst kent. Dit is vooral van belang bij documenten die niet met de hand geschreven zijn, zoals overschrijvingen en contracten. Met het zetten van de handtekening zegt men als het ware: "Hier ben ik het mee eens". Volgens mij is het de bedoeling je hadtekening hetzelfde te houden zodat min of meer aan te tonen is dat jij ook die gene bent die de handtekeing gezet heeft. Wanneer je ineens een andere gebruikt zou dit dus niet meer het geval zijn.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Handtekening

Je mag een handtekening maken zoals je wilt. Hierin hoeven niet perse je doopnamen te staan. Voor- en achternaam kan al voldoende zijn zonder een krabbel. Of dit veilig is, is een ander verhaal. Je handtekening moet bij deze bank echter wel gelijk zijn als het moment waarop je je rekening hebt geopend of officieel hebt aangepast. Een reden om je handtekening aan te passen, kan zijn als je getrouwd of gescheiden bent.

Dit is nieuw voor mij. Mijn handtekening bestaat eigenlijk maar uit drie, onleesbare letters. De twee initialen uit mijn doopnaam en de eerste letter van mijn achternaam. Zo lang alle handtekeningen die ik zet maar gelijk zijn aan die ene die ze ooit bij de bank hebben opgeslagen, heb ik nergens problemen mee. Toegevoegd na 5 minuten: Heb even online gezocht, kom alleen regels voor electronische handtekeningen tegen, niet voor schriftelijke.

't Is ook nieuw voor mij. Een handtekening is een 'zelfverzonnen' handtekening. Meestal met voor(naam)letter(s), achter- en eventueel meisjesnaam. Hoe je dit invult is aan jou zelf en heeft de bank dan ook niks mee te maken. Zou wel een stagere zijn die je heeft geholpen...

nee dit heb ik ook nog nooit meegemaakt. mijn man heeft alleen maar een paar krassen eigenlijk die je niet echt letters kan noemen. als het maar ongeveer elke keer hetzelfde is

Een handtekening bestaat in feite voor één doel: zodat jij *zelf* later kunt bevestigen dat jij hem hebt gezet. Om disputen daarover te voorkomen, registreert bijvoorbeeld een bank je handtekening. Daarmee is het voor de bank gemakkelijker om aan te tonen dat jij hem echt hebt gezet als jij dat in twijfel trekt, en voorkomen ze dat ze voor heel veel geld de boot in gaan als iemand anders zich voor jou uitgeeft. (Al is een identiteitsbewijs of de combinatie pas/pincode daar eigenlijk voor bedoeld.) Het meisje had ongelijk. Een bank heeft helemaal het recht niet om aan jou te dicteren welke letters er wel of niet in je handtekening staan. Als je maar wel telkens dezelfde gebruikt tot de volgende keer dat ze hem registreren. Dan hoeft het verder niet eens herkenbaar te zijn als letters.

Nee, heb ik ook nooit meegemaakt! Wel gebruik ik zelf de eerste letter van mijn doopnamen voor mijn achternamen.

Weet je zeker dat je niet in Bananasplit zat ofzo? Wat een onzin. Mijn handtekening is een totaal onleesbare krabbel, waar geen letter in te bespeuren is. En zo ken ik vele mensen die niet echt een letter, of naam neerzetten. Nooit een probleem. Het kan een probleem zijn als je je handtekening helemaal veranderd en het niet meer overeen komt met een eerder getekend document waar het dan mee vergeleken word. Daar doen ze nog wel eens lastig over.

Als dat ergens op slaat mag ik mijn handtekening toch ook wel drastisch aanpassen, de mijne bestaat ook al zeker 40 jaar uit wat onleesbare strepen waar je met moeite nog een eerste en laatste letter kunt ontwaren. Daar heeft al die jaren nog nooit iemand moeilijk over gedaan; misschien moet je de jouwe wat karakteristieker maken zodat hij voor een ander moeilijker is te imiteren, wat wilde halen erin die naar jouw hand staan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100