wijst de naam "openbaar" vervoer op een openbare voorziening (zie uitleg)?

Ik vraag me af of openbaar vervoer niet in wezen een openbare voorziening is. Zoiets als straten, parken e.d. Dus iets dat wordt betaald (of zou moeten worden betaald?) door belastinginkomsten. Als openbaar vervoer namelijk een openbare voorziening is, zou het ook niet in een economisch perspectief bekeken worden. Dus dan hebben alle mensen recht op openbaar vervoer in hun buurt. En is het belangrijk dat er ook 's nachts vervoer is plus naar bv. industriegebieden waar veel mensen werken.
Alle lijnen zouden dan behouden moeten blijven als "voorziening". Men verwijdert immers ook geen straten omdat er te weinig passage is.
De naam "openbaar" vervoer doet toch vermoeden dat het om een voorziening gaat (cfr. openbare bibliotheek, openbaar zwembad enzovoort). Daar betaal je natuurlijk ook soms een tussenkomst, maar het bestaan ervan hangt niet af van het aantal gebruikers.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Openbaar in de context van vervoer is een definitie van personenvervoer dat aan twee kenmerken voldoet :1 . Het vervoer is dl dan niet tegen betaling vrij toegankelijk voor een ieder .2: er is sprake van een vaste dienstregeling en een vaste route. Vervoer dat niet aan een der kenmerken voldoet valt onder de noemer besloten vervoer.

Ja OV is een openbare voorziening maar het hangt natuurlijk wel af van het aantal gebruikers omdat rendabel moet blijven.

Zo als je schrijf zo dat mogelijk moeten zijn. Als je bereid bent meer belasting te betalen op het openbaarvervoer op alle lijnen en ook 24 uur per dag te laten rijden dan moet dat kunnen. Ik kan je echter wel vertellen dat het doe van openbaar vervoer het vervoeren is van mensen in over het algemeen drukke gebieden waar veel gereisd wordt. De overheid heeft hier een budget voor en de reiziger betaald een ander deel van de kosten.

een openbare bibliotheek en - zwembad kunnen ook niet bestaan met te weinig bezoekers. Net zoals bij het openbaar vervoer betaald de gebruiker een klein deel van de werkelijke kosten.

Is het openbaar vervoer een openbare voorziening? Ja! Is een openbare voorziening per definitie gratis? Nee! Kijk naar openbare scholen, openbare bibliotheken enz. Openbaar wil dus eigenlijk zeggen dat het voor iedereen toegankelijk moet zijn. Dat staat een (al dan niet geringe) vergoeding niet in de weg.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100