In 'kofschiptaxi' zit een i. Graaien min (-) en is graai. De i zit in 'kofschiptaxi' dan schrijf je het woord met de t. en dan toch is het graaide????

Ik weet wel dat het graaide is, maar ik snap de regel van het kofschiptaxi dan niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Lotta, je hebt de basis van het kofschip of tegenwoordig de kofschiptaxi uitstekend uitgelegd. Maar deze materie slaat niet op de tegenwoordige of verleden tijd. Het kofschip is bedacht voor mensen die problemen met het VOLTOOIDE DEELWOORD hebben. Het gaat dus puur om de laatste letter van het voltooide deelwoord.

in het kofschip krijg je stam + t in de tegenwoordige tijd graaide is verleden tijd

Bij het kofschiptaxi ezelspruggetje gaat het enkel over de medeklinkers. Als de stam van een werkwoord op een medeklinker eindigt die in kofschiptaxi voorkomt, dan vervoeg je de verleden en voltooide tijd met een t. Het is dus graaide, en gegraaid, maar het is wel schepte en geschept. Of mixte en gemixt, of pakte en gepakt. Maar om het niet te makkelijk te maken: ook weer verhuisde en verhuisd omdat de stam van verhuizen op een z eindigt en die komt niet voor in kofschiptaxi.

de regel t'kofschip is alleen van toepassing op de medeklinkers: dus 't k.fsch.p bij het hele werkwoord graaien is graai de stam de 'i' staat niet in het 't k.fsch.p dus graaide in de verledentijd en het deelwoord is gegraaid!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100