Wat te doen met de onredelijkheid/terreur van incassoburo's? Zie toelichting.

Gisteren heb ik een hele lieve vriendin van mij de hele dag geholpen met het uitzoeken van haar administratie.
Afgezien van de schuld waar haar man haar mee opgezadeld heeft toen hij wegliep, is ze nog verder in de schulden geraakt doordat ze niet met geld om kon gaan. Inmiddels is ze in therapie geweest en het gaat heel goed met haar. Ze is ook financieel aan het opkrabbelen en heeft nu inzichten hoe ze alles moet aanpakken. Ze heeft een uitkering van ongeveer 800 euro(wil ook zo snel mogelijk weer gaan werken, maar eerst moet ze geopereerd worden) en heeft met een aantal schuldeisers redelijke afspraken gemaakt want van 800 euro kun je niet veel aflossen. Maar die begrepen het en ze mocht met kleine bedragen af betalen. Ze wil niet naar de schuldhulpverlening maar het zelf oplossen. Gisteren belde(ik luisterde mee op de luidspreker) ze voor een aantal zaken bijvoorbeeld naar IntrumJustitia en het was waardeloos zoals ze daar onder druk werd gezet en bot werd behandeld. Ze barstte in huilen uit en dat snap ik goed, Ze bood een regeling aan binnen haar mogelijkheden, kan aantonen wat haar inkomen en uitgaven zijn en toch zeiden ze bot: daar kunnen we niet mee accoord gaan...wat moet je toch in zo'n geval, ze wil notabene wel betalen...en heeft doodeenvoudig niet meer geld. En waarom mogen die incassoburo zoveel extra verdienen aan de schulden van anderen. Die kosten komen er ook nog bij namelijk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat ik het dossier van je vriendin niet kan ik alleen een algemeen antwoord geven: Het incassobureau heeft een machtiging tot incasso gekregen van een schuldeiser. Je vriendin kan altijd de oorspronkelijke schuldeiser benaderen en de betalingsregeling daar voorstellen. Wellicht gaan zij wel akkoord en trekken zij de machtiging tot incasso in. Daarnaast kun je, afhankelijk van hoe ver gevorderd de incassoprocedure inmiddels is, altijd reageren met de mededeling dat je voorstelt het geschil voor te leggen aan de rechtbank, sectie kanton (aangenomen dat de vordering lager is dan €5000). Je loopt dan wel het risico veroordeeld te worden in de proceskosten, maar voordat de zitting plaatsvindt kan het incassobureau geen (nieuwe) incassokosten in rekening brengen. Aangaande de reeds aangevoerde incassokosten is het altijd goed om deze bedragen te vergelijken met de bedragen uit het “Rapport Voorwerk II” (zie link voor tabel). Dit zijn bedragen die de rechtbank doorgaans als redelijk acht ten aanzien van gemaakte incassokosten. Let er daarbij op dat incassobureaus vaak de truc hanteren verschillende namen te geven aan de kosten, waardoor ze de bedragen uit de tabel overschrijden. Trap daar niet in. Alleen wettelijke rente mag apart berekend worden. Alle andere buitengerechtelijke kosten noodzakelijk voor het innen van de vordering vallen onder dezelfde grens; incassokosten, administratiekosten, registratiekosten etc. http://www.buysincasso.nl/documents/tabel%20incassokosten%20Rapport%20Voorwerk.pdf

Wat vervelend voor haar, en wat sociaal dat je haar zo'n hulp bied, daar heeft ze denk ik veel steun aan. Toch denk ik dat het in haar geval wel beter is om in de schuldsanering te gaan, omdat ze dit zelf waarschijnlijk bijna niet kan oplossen! De schuldsanering heeft namelijk veel meer invloed op dedrijven en incassobureau's, als dat je dat zelf hebt. Tevens is het zo dat in de schuldsanering, je doorgaans niet alles hoeft af te lossen, omdat sommige bedragen als het ware geschikt worden.

Laat de boel maar escaleren en voor de rechter komen. Een incassobureau als IntrumJustistia mag ook niets ondernemen zonder een vonnis van de rechter... Met IntrumJustitia valt overigens niet te praten als je een bedrag niet in 3 á 4 keer kunt inlossen...

Intrum Justitia is een berucht incassobedrijf. Ga eens naar trosradar.nl en zoek op dit bedrijf, daar zijn meerdere topics van. Misschien dat daar tips tussen staan die je verder kunnen helpen.

Incassobureau's brengen veel kosten in rekening wat vaak niet is toegestaan (zie bron) Buiten dat is toch de slimste weg om WEL de schuldhulpverlening in te schakelen, zij hebben ervaring en kennis op dit gebied. Als particulier is het vaak vechten tegen de bierkaai.

Bronnen:
http://www.incassokosten.com/I4.htm

Wij hebben hetzelfde meegemaakt met een familielid. Ook deze wilde het allemaal zelf regelen. Conclusie, nu 3 jaar later is hij toch de schuldhulpverlening in gegaan en dat terwijl hij er nu toch al vanaf had kunnen zijn. Mede door de muren waar hij tegenaan liep met dezelfde problemen die jij beschrijft. Het geeft nu wel een stukje rust voor hem en dat is denk ik ook heel belangrijk. Misschien kan je haar er toch van overtuigen dat het een betere oplossing is. En heeft zij geen juridisch loket in de buurt? Daar kunnen ze vaak ook een hoop vertellen wat wel of niet mag qua kosten van een incassobureau. Het 1e advies is altijd gratis en omdat zij een uitkering heeft is de kans groot dat ze daarna gratis geholpen kan worden. Ik hoop dat je hier wat aan hebt. succes

Wat mij betreft worden incassobureau's per direct verboden en wordt 't genationaliseerd. Da's de enige manier dat de overheid er grip op heeft, en dat de mening van de kiezers kan doorluiden in 't beleid. Echter ook dan: als de kiezer vind dat je hard aangepakt mag worden als je schulden hebt, dan zal het nationale incassobureau ook hard zijn. Maar dan is 't wel voor eenieder: dezelfde regels hanteren. En kan de kiezer 't afstraffen als 't achteraf toch te hard blijkt. Juist omdat 't niet genationaliseerd is, kunnen incassobureau's er veel aan verdienen. Nationalisatie ljikt me de enige manier om dat te voorkomen. Dat lukt alleen als er veel mensen links gaan stemmen. De rechtse partijen (CDA, VVD, ...) vinden: 'iedereen moet voor zichzelf (kunnen) zorgen'. Die zullen dus nooit met nationalisatie instemmen, want dan zouden mensen minder zelfredzaam worden, is hun mening. Maar wat is de oplossing voor 't moment? Waarschijnlijk alleen: officiële schuldsanering. Let wel op een officiële instantie te nemen: niet een commercieel bedrijf!! Want ook hier zijn er nep-instanties.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100