Waarom brandt er rondom een kerk altijd zoveel licht in het donker?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er staan bijna altijd schijnwerpers op omdat het het toonaangevende beeld is voor een stad. Voor vliegverkeer als orientatiepunt(denk ik)

Zodat er altijd licht is, in de duisternis.

Dat is lang niet bij alle kerken zo; meestal zie je het in het centrum van steden, en dan niet alleen bij kerken, maar ook bij andere oude gebouwen van cultuurhistorische waarde. Vaak is de binnenstand het visitekaartje van een gemeente, en men wil al die mooie gebouwen een beetje accentueren. Over verlichting wordt dus goed nagedacht. Maar er zijn meer redenen om dit te doen. Hoewel er tegenwoordig steeds meer mensen in de binnenstad wonen, en de kans dat het centrum 's avonds en 's nachts een spookstad wordt, niet meer zo groot is als 30 jaar geleden, probeert men voor het uitgaande publiek het allemaal een beetje sfeervol te maken. Het heeft dus ook te maken met sociale veiligheid en de horeca vaart er wel bij. Je loopt in het weekend nu eenmaal liever in een mooie sfeervol verlichte stad van café naar café, dan in het pikkedonker of standaard wit lichtgevende lantaarnpalen.

als het licht zou branden in het licht is het effect nihil, vandaar dat het in het donker wordt gedaan als sfeer verhoger. Bovenop hoge gebouwen willen nogwel eens rode lampjes branden tbv het vliegverkeer

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100