In de VS heb je een mooi spreekwoord 'It takes a village to raise a child'. Er is een dorp(sgemeenschap) voor nodig om een kind op te voeden. Fijn, deden ze dat maar!
In het verleden werden kinderen ook veel meer opgevoed door iedereen in hun omgeving: ouders, grote broers / zussen, opa's en oma's, willekeurige voorbijgangers op straat, meneer pastoor, de juf en noem maar op. Niemand keek er raar van op als een kind dat zich misdroeg van de buurman een draai om zijn oren kreeg. Of die draai om de oren nou iets bijdroeg aan de opvoeding, daar valt over te twisten, maar...
Kinderen leerden al jong dat er op verschillende plaatsen verschillende regels gelden en dat je je aan die regels te houden hebt. Dat je niet, als je de regels elders overtreedt, huilie-huilie naar je ouders moet lopen (b.v. om ruzie te gaan maken met de juf) maar dat je, als je jezelf te veel aanstelde, thuis nog een pak strafwerk bij kreeg. Als je je misdroeg op straat, kreeg je op je kop van een willekeurige voorbijganger.
Het is absoluut goed voor een kind als het leert dat er op verschillende plekken verschillende regels gelden en sociale controle in de eigen buurt is heel nuttig. Nu de ouders nog opvoeden dat ze niet telkens zo in de verdediging moeten schieten als hun liefste kind eens een reprimande krijgt van een ander.