Wat zijn de leefomstandigheden van vee in NL?

Ik ben sinds een paar maand vegetarier. Dit is omdat ik het idee heb dat dieren niet goed behandelt worden. Ik kan echter niets vinden over hoe een dier behandelt wordt, hoeveel zonlicht het heeft, hoeveel vierkante meter het heeft, wat voor eten het krijgt, hoe lang het leeft.

Kan iemand mij vertellen hoe dat zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als ik het eerlijk mag zeggen. Knap waardeloos soms. Een kennis van ons heeft een bedrijf met 25000 mesthaantjes. In het begin als ze een dag uit het ei zijn,dan worden ze in de schuur die heerlijk tot wel 30 graden verwarmd is uitgezet. Dan hebben ze Allemaal nog de ruimte. Maar de ruimte wordt met de dag minder. Omdat ze per dag een X aantal grammen moeten groeien. Na 6 weken moeten ze slachtrijp zijn. Zonlicht hebben ze in die 6 weken nooit gezien. Door de snelle groei ,krijgen veel kuikens het aan hun hart en sterven. Als je er goed over nadenkt ,,gewoon triest. Vroeger kon bij ons de kip overdag naar buiten,en s,avonds naar binnen. En na een jaar had ze toch een goed leven gehad. En zo ken ik nog bedrijven die fokzeugen hebben,,die nooit geen daglicht zien. Alleen kunstlicht. En de biggen gaan hooguit een keer in hun leven de weg op in een auto,,naar de eindverwerker waar ze groot gebracht worden. Weer onder kunstlicht. Oja en nog een keer zien ze een beetje Zon. Op weg naar het slachthuis. Waar biologisch gefokt en opgevoed wordt,daar is dit niet zo. Maar dat is slechts een klein percentage.

Je vraag is wel erg breed. Het hangt nogal af van de diersoort en de industrie. In de bio industrie is het triest gesteld met kippen, varkens en runderen. Met kippen is het slecht gesteld. In het algemeen zullen dieren in de bioindustrie geen zonlicht krijgen als dit niet nodig is voor de productie. In de biologische veeteelt gaat het een stuk beter en wordt het dierenwelzijn binnen bepaalde grenzen gerespecteerd. De meeste Nederlandse koeien die melk geven staan een groot deel van het jaar in de wei. Maar die leven ook niet zo heel erg lang. Toegevoegd na 4 minuten: Ik zet even twee beelden tegen elkaar weg.Een foto van de bio industrie en varkens in de biologische veeteelt. Diervriendelijk en toch vleesproductie kan wel degelijk.

Bronnen:
http://bio-industrie.startpagina.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bio-industrie
http://www.youtube.com/watch?v=dzswxcdFZx4

Ga eens naar een biologisch-dynamische boerderij. Vele daarvan hebben een eigen boerderijwinkeltje. En vaak is het geen enkel probleem als je door de stallen wilt rondlopen. En de boer, boerin, zonen, dochters en verdere familie vinden het prachtig als je interesse in hun beroep toont en geven je antwoord op al je vragen! Ik doe het zelf ook, en bekijk de koeien, kippen en varkens van dichtbij. Ik zie hoe goed er daar voor ze gezorgd wordt. En ik weet dat ze geen groeihormonen en andere troep ingespoten wordt. Ik lust graag een stuk vlees van een dier wat een goed leven heeft gehad. Mijn advies dus: laat je niets wijsmaken en ga zelf kijken! Je bent bij de biologische boeren van harte welkom. En als je bij niet biologische boeren niet welkom bent, dan hebben ze vast iets te verbergen...

Niet zo snel oordelen de koeien hier in de buurt hebben het hartstikke goed ze kunnen bijna de hele dag in de wei lopen en als ze op stal liggen liggen ze op speciale koematrassen en op sommige boerderijen krijgen de koeien en pinken ook nog een rugmassage voor mindere stress en meer en lekkerder melk

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100