Wat is Innerlijke Gemoedsrust?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Stilte is innerlijke gemoedsrust... Niet meer en niet minder: Stilte...

Dat je jezelf nergens zorgen om maakt of hoeft te maken.

Dat je van binnen helemaal in balans bent en geen strijd voelt tussen je Es en je Uber-Ich.

Mentale rust en balans, zonder gedachten die dit verstoren.

De zuivere wetenschap dat je niets hebt gedaan om een ander te kwetsen, te schaden, te benadelen, te hinderen, maar ook geen wetten hebt overtreden, dat je hebt gedaan wat je kon naar eer en geweten, kortom dat je geweten zwijgt. Ik denk dat het een gevoel is dat we allemaal graag willen hebben. Vooral aangevuld met de wetenschap ook dingen goed gedaan te hebben, mensen geholpen te hebben, doelen bereikt te hebben. Dat is niet altijd eenvoudig, omdat mensen zelf ook hun eigen 'agenda' (kennis, achtergrond, ervaringen) hebben die het mogelijk maken iets wat jij nooit verkeerd hebt bedoeld verkeerd op te vatten. En Internet is daar een fantastisch medium voor. Voor misverstanden. Zo heb ik nogal eens uitgesproken meningen over misstanden in de samenleving (die vaak cultureel of politiek zo 'gegroeid' zijn en je dus nooit één iemand kan verwijten, we zijn allemaal kind van onze tijd), die mensen dan 1 op 1 op zichzelf blijken te betrekken. Dan heb ik toch de neiging me daar schuldig of ongemakkelijk over te voelen en nader te willen uitleggen (wat nooit kan in een bestek van 2500 letters). In één op één gesprekken gebeurt dat eigenlijk nooit, maar met alleen geschreven tekst missen mensen je toon en context, oogcontact en lichaamstaal, en hoeveel woorden je ook gebruikt, je kunt dat niet in text alleen compenseren. Mensen lezen ook nooit zuiver en alleen wat er staat, maar lezen alles - uiteraard - in hun eigen kader, hun eigen context. En we hebben allemaal onze gevoelige plekken, ik denk niet dat er mensen zijn die wijs en verstandig en diplomatiek genoeg zijn om daar in alle omstandigheden rekening mee te houden en nooit een 'verkeerde' (0f verkeerd vallende) opmerking te maken. En al zeker niet op Internet. (Daarom ben ik ook wél een liefhebber van meetings ; weten wie er achter de woorden schuilt plaatst vaak al zijn / haar woorden in een ander perspectief. )

Om een lang verhaal kort te maken. Een barmhartig mens heeft innerlijke gemoedsrust. Je hebt dingen gedaan, waarmee je mensen of dieren wèlgedaan hebt. Je kunt met een gerust hart slapen.

Er is niks waar je bang voor hoeft te zijn, je leven gaat van een leien dakje en je bent gelukkig.

Als je het woord uitelkaar haalt, dan heb je het over de bron van je eigen ik gekoppeld aan het lichaam in volmaakte rust. Maar ook de tegenstelling bestaat. Ook ik zou het positief willen noemen. Maar de innerlijke gemoedsrust kan ook heel somber kwaad of onrustig zijn. Er is in zekere zin moed voor nodig om rust te vinden in je eigen ik. Soms hebben we het ook wel over die is heel gemoedelijk. Dan is de toestand van het goede gevoel in verwachting van de rust. Het blijft een gevoel in jezelf die je ervaart. Ik vind het een mooi woord, die vertaalkracht heeft over het ik. Addy

Vrede voelen met wat IS Vrede voelen met wat je BENT Ik vind 'de kracht van het NU' van Eckhard Tolle best een goed boek.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100