Nemen brandweerauto's bluswater mee?

Vroeger namen brandweerauto's hun eigen bluswater mee. Is dat nog steeds zo? Met een ton per kuub lijkt dat me nogal zwaar.

Als ze nog steeds hun eigen bluswater meenemen, hoeveel bluswater zit er dan ongeveer in een brandweerauto?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het hangt van het type wagen af of en hoeveel bluswater kan worden meegnomen. Er zijn zeker wagens die bluswater meenemen om snel branden te kunnen blussen of om in de eerste behoefte te kunnen voorzien. Bij kantoren en woningen moet een wagen een aansluiting kunnen maken om ik meen iets van 60 m3/h te kunnen pompen. Dit wordt niet altijd meer gehaald. Toegevoegd na 4 minuten: Een tankautospuit heeft een inhoud van 1500 liter. Dat is niet voldoende voor een grote brand. In bijgaand artikel zie je dat bijvoorbeeld de brandweer op schouwen echt de behoefte heeft om veel water mee te kunnen nemen. Toegevoegd na 9 minuten: Ik concludeer dat de standaard hoeveelheid die de brandweer meeneemt per tankautospuit ongeveer 1500 liter is, afhankelijk van het type bluswagen. Toegevoegd na 45 minuten: Op http://www.brandweerkennisnet.n staat zeer veel informatie over de brandweer. Bijgaande ook een link over alternatieven voor primair bluswater. Zo kan de tank van een tankautospuit met een 1500 liter tank bij vier stralen lage druk 15 minuten blussen. Een veel grotere tank kan niet in dit type wagen dacht ik. Om water mee te nemen kan de brandweer een speciale waterwagen kopen. Die kunnen wel 14.000 - 18.000 liter bevatten (kosten 90.000 euro). Bijgaand plaatje is een voorbeeld van zo'n waterwagen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Brandweerauto
http://nl.wikipedia.org/wiki/Tankautospuit
http://www.brandweerkennisnet.nl/publish/p...
http://www.hvzeeland.nl/Nieuws/Item?nid=13622

Als je het (hopelijk) Bijgaande document leest, zul je zien dat men spreekt over primaire, secundaire en tertiaire bluswater voorziening. In geen van deze 3e wordt gesproken over mee te brengen bluswater. Toegevoegd na 1 minuut: Het gaat dan om de site handleiding bluswatervoorziening.

Bronnen:
http://startgoogle.startpagina.nl/index.ph...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100