Waarom worden verkiezingen altijd op woensdag gehouden?

In Nederland worden verkiezingen altijd op woensdag gehouden. Dat is voor veel mensen lastig. Ik heb begrepen dat het niet op zondag mocht omdat er godsdienstige groeperingen tegen het kiezen op zondag zijn.

In Duitsland echter worden verkiezingen juist *altijd* op zondag gehouden, omdat iedereen dan tijd heeft.

Waarom in NL op woensdag? Komt dat inderdaad van de religieuzen? Waarom hebben diezelfde religieuzen in DE dan geen bezwaar tegen de zondag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In de kieswet staat niets over een vast gelegde dag om te stemmen. Alleen dat het nooit op zondag mag dankzij de SGP . We hebben in Nederland ook wel eens op een donderdag gestemd Ik denk dat men gewoon heeft gekeken wat de beste dag was buiten de Zondag om naar het stemburo te gaan op Donderdag en Vrijdags hebben winkels koopavonden dus die dagen vielen af Zaterdags gaan mensen ook vaak boodschappen doen en op Maandag was men vroeger altijd druk met de was. En omdat veel stemlokalen in basisscholen zijn was de Woensdag ideaal omdat de kinderen s'middags vrij zijn.

Niet altijd op woensdag. Ik las van de week dat als de Koningin het ontslag heeft aanvaard en heeft getekend de partijen twee weken te tijd hebben om hun kieslijst op orde te krijgen. Daarna 43 dagen later MOET er gestemd worden. Het is echter wel zo dat de Koningin soms expres ff wacht met teken om te zorgen dat de stemdag bijvoorbeeld niet in een vakantie valt.

Kan dat er mee te maken hebben,dat veel stemlokalen in scholen zijn? Zodat de kinderen maar een halve dag verzuimen.

Waarschijnlijk omdat veel scholen gebruikt worden en dan zijn de lokalen beschikbaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100