Wat zijn voorbeelden van menselijk territoriumgedrag?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wat kleinschaliger; als je op een feestje bent en mensen gaan met hun rug naar je toestaan. Of iemand legt een tas neer om een plek bezet te houden.

Gordijnen dichtdoen. Hekken en schuttingen plaatsen. Bordje met een hond, hier waak ik.

hun terrein afbakenen, kijk maar eens naar een luchtfoto van een gemiddelde nieuwbouwwijk, allemaal hokjes, schuttingen en hekwerken. ander voorbeeld: graffiti, proberen overal hun aanwezigheid duidelijk te maken, pure territoriumdrift.

Die kun je goed zien in de buitenwijken van Vinkeveen,waar de celebrities wonen. Hoge hekken/schuttingen om het huis, televisiecamera's ,sensors enz.

In de bus/trein hun tas op de plaats naast zich zetten.

- Racisten, deze personen zien liever geen kleurlingen in hun land van oorsprong. - Inderdaad ook mensen die van hun huis een burcht maken. - Op scholen merk je vaak groepjes op die een bepaald deel van de speelplaats 'opeisen'. Alleen zei willen daar zitten, anderen worden weggejaagd. Dit zijn de eerste dingen die bij mij opkomen.

Je moet de mensen de kost geven die zich al kapot schrikken, wanneer er een vreemde poes in de tuin loopt! Midden- en Noordeuropese mensen kunnen soms behoorkijk uitschieten in hun territoriumgedrag: Geen stap verder dan tot aan het hekje van mijn tuintje! Zelfs een geluid geur wordt niet geaccepteerd voorbij dit punt door veel mensen. In vele andere culturen is dit typisch westerse gedrag onvoorstelbaar. Veelal is het juist een teken van sociaal gedrag, wanneer je je huis en je hart openstelt voor een ieder die zich daartoe geroepen voelt.

Je eigen auto precies voor je deur willen parkeren,en boos worden als er een ander staat. Terwijl de plek in principe van iedereen is.

In de kantines. Mensen willen allemaal hun eigen plekje en worden in meer of mindere maten boos/chagrijnig wanneer er iemand op "hun" plekje.

De stoel leeglaten tussen jou en degene die al in de wachtkamer zit. Niet naast iemand gaan zitten in de trein/tram/bus zolang er nog lege banken zijn. Je strandhanddoek niet naadloos naast een andere leggen op het strand/zwembad, ook al ligt de eigenaar er op dat moment niet. De pré-ontbijt-slag om je handdoek op een ligbed te deponeren bij het hotelzwembad in je vakantie (er zijn zelfs handdoeken te krijgen met de fraaie tekst :I was here before the Germans) Over Duitsers gesproken : de beroemde 'koil' van de duitse strandgangers, waarbij je niet de onvergeeflijke fout moet maken erin te gaan liggen als zij hun hielen lichten, of er de volgende ochtend nog niet gearriveerd zijn. HeT gevecht in het vliegtuig om het 'bezit' van de armleuning : je zit tóch al in elkaars persoonlijke zone in een vliegtuig, maar die armleuning toeëigenen geeft een illusie van 'meer eigen territorium'. Mannen hebben weinig moeite hiermee : als jij als vrouw tussen twee mannen zit, kan je dus wel vergeten, dat je een krant zou kunnen lezen... Irritatie als iemand te dicht achter je gaat staan in de rij voor het loket

Het meest ultieme vind ik (en volgens mij doet 90% van de mannen dit) : Wanneer je op vakantie gaat en je komt je hotelkamer of appartement binnen, dan is het eerste wat mannen doen, naar de w.c. gaan en uitgebreid zitten poepen. Ik dacht altijd dat alleen mijn man dit deed, tot ik het ging navragen bij andere vrouwen en ja hoor, iedereen herkende het! Het blijven soms ook beesten he, die lieve mannen ;)

Een goed voorbeeld van de ultieme hollandse territoriumdrift; Op de koninginnenacht al BEZET op de grond tapen. Dan is die vijf vierkante meter voor de vrijmarkt alvast geclaimd.

Bij mijn oma in de keuken staan als ze aan het koken is! Toegevoegd na 3 minuten: En dan af en toe wat groente wegsnoepen van de snijplank...

In de trein zie je dat goed. Als je naast iemand zit zijn er duidelijke ongeschreven regels: je mag niet zomaar praten met je buurman of -vrouw, je mag niet meelezen als je buur een boek leest of krant, je mag niet boeren of een scheet laten. Het komt nogal eens voor dat je iemand weg ziet lopen en een andere plaats zoekt.

Ha, die SNuffel; Het consequent links rijden op de snelweg.

wild plassen!!!!!! Je kan territorium gedrag ook zien als je sociale netwerk... Als iemand nieuw daar inkomt ga je altijd nagaan wie is die? Je breid het ook zeer uit en je let er op dat je het ook niet kwijtraakt.

Leuke vraag, iets wat toepasbaar is op elke schaal en volgens mij een van de meest slechte eigenschappen die een mens kan bezitten. Wat dacht je van ons land? Wij hebben ook grenspaaltjes geslagen, wij claimen dit stuk grond als het onze terwijl niemand het recht heeft om een stuk grond te claimen, de wereld is van iedereen. Ik herinner me een verhaal uit de "nieuwe wereld" Toen de britten naar de indianen gingen om hun land te kopen waren de indianen verbaast, ze antwoordde: Hoe kan ik je het geluid van tjilpende vogels of de bladeren van deze boom verkopen? Ieder mens is gelijk, niemand heeft het recht iets te claimen en eigendom is een belachelijk iets, maar wel iets waar wij allemaal aan meedoen.

In Nederland. Een rottweiler in hun tuin laten lopen. Nou dan loop je wel en straatje om. En als dat niet helpt stem je op Wilders. In Amerika. Een pistool onder je kussen. In Marokko een mes in je binnenzak. Ik heb het idee dat het allemaal om angst draait. Ik sluit in elk geval mijn deuren 's nachts extra af want ik wil niemand binnen hebben! En een pistool onder mijn kussen helpt niet want ik hoor niet zo goed meer....

Ik mis het belangrijkste voorbeeld van menselijk territoriumdrang: Oorlog.

Adolf Hitler, die in het kader van 'lebensraum' ten koste van de sovjet-unie extra territorium wilde voor zijn arische ras.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100